MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nødder mindsker risikoen for tarmkræft-tilbagefald

ASCO 2017: Patienter med tarmkræft i stadie III, der spiser bestemte typer nødder, har lavere risiko for kræfttilbagefald og død.

Det viser et observationsstudie af 826 patienter med stadie III-tarmkræft (Abstrakt 3517), som bliver præsenteret lørdag på ASCO i Chicago.

”Talrige undersøgelser inden for hjertesygdomme og diabetes har vist fordelene ved at spise nødder, og vi følte, at det var vigtigt at afgøre, om disse fordele også kunne gælde for kolorektale kræftpatienter. Patienter med avanceret sygdom, der drager fordel af kemoterapi, spørger ofte, hvad de kan gøre for at reducere deres chancer for tilbagefald eller død. Vores undersøgelse er et vigtigt bidrag til tanken om, at modificering af kost og fysisk aktivitet kan være gavnlig,” siger førsteforfatter på studiet Temidayo Fadelu fra Dana Farber Cancer Institute, Boston, USA, i en pressemeddelelse.

I studiet analyserede forskerne et spørgeskema, der var givet til 826 patienter med stadie III-tyktarmskræft, hvis kræft var diagnosticeret i 1999. I spørgeskemaet, der blev givet efter kemoterapi, blev patienterne spurgt om kostindtagelse, herunder om de spiste nødder, og i så fald hvilke typer nødder.

Forfatterne analyserede forbindelserne mellem nøddeforbruget og risikoen for kræfttilbagefald og død. De patienter, der indtog 60 gram (to ounce) eller mere af alle typer nødder om ugen (19 procent af alle patienter i undersøgelsen) havde 42 procent lavere risiko for kræfttilbagefald og 57 procent lavere risiko for død end de patienter, der ikke spiste nødder efter afslutning af deres kræftbehandling. Fordelen ved at spise nødder var konsistent på tværs af patientalder, kropsmasseindeks, køn og almindelige genomiske ændringer i tumoren.

En sekundær analyse viste, at fordelene ved nøddeforbruget var begrænset til bestemte nødder som mandler, valnødder, hasselnødder, cashewnødder og pekannødder. Der var ingen associeret reduktion i kræfttilbagefald og død blandt patienter, som indtog jordnødder eller jordnøddesmør. Ifølge forfatterne er der brug for mere forskning for at kunne forklare årsagen, men de mener, at det kan hænge sammen med, at jordnødder har en anden metabolisk sammensætning end de typer nødder, der viste sig at have en fordel for tarmkræftpatienternes risiko for tilbagefald og død.

Forskergruppens næste skridt er at undersøge nødders potentielt positive virkning på overlevelse på andre stadier af tyktarmscancer, ikke mindst fase IV. I sidste ende håber de at kunne nå til en forståelse af, hvordan nødder giver den beskyttende virkning samt muligvis udføre et randomiseret, kontrolleret klinisk forsøg, hvor kostanbefalinger gives i starten af ​​undersøgelsen.

Patienter med tyktarmskræft i stadie III har op til 70 procent chance for at overleve tre år efter behandling, som typisk omfatter kirurgi og/eller kemoterapi. Mens mange tidligere undersøgelser har set på kost som et potentielt kræftforebyggelsesværktøj, er ovenstående studie et af ​​de første til at se på, hvilken indflydelse det har på tilbagefald og dødelighed, hvis tyktarmskræftpatienter spiser nødder.

Tags: ASCO 2017

FORSIDEN LIGE NU

Meldgaard om immunterapi: Vi ser kun toppen af isbjerget

19. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Der er ingen tvivl om, at immunterapi har gjort en kæmpe forskel for lungekræftbehandlingen og at behandlingen er kommet for at blive. Det er dog vigtigt at huske på, at der stadig mangler meget viden om immunterapi, mener overlæge Peter Meldgaard fra…

CT-scanning på vej til at blive prognostisk værktøj

19. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Inden for den nærmeste fremtid vil CT-scanninger kunne bruges til at forudsige, hvilke patienter med lungekræft det vil gå godt, og hvilke det vil gå skidt.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift