Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Lovende resultater med immunterapi mod blærekræft

ESMO 2016: Op mod halvdelen af alle patienter med metastatisk eller lokalt fremskreden blærekræft opnår ingen livsforlængende effekt af cisplatin-baseret kemoterapi. Deres overlevelse er i dag blot 9-10 måneder med den tilgængelige alternative kemoterapi.

For disse patienter har immunterapi i to fase II-forsøg vist lovende resultater som første- og andetvalg i behandlingen. Det viser resultater, der i dag blev præsenteret på ESMO 2016-kongressen i København.

KEYNOTE-052 forsøget har evalueret på effekt og sikkerhed af en PD1-blokade med pembrolizumab. Responsraten var på 24 procent. Hovedforfatteren på forsøget, Dr Arjun Balar, Assistant Professor, Langone Medical Centre, New York University, USA, sagde i en kommentar til forsøget:

“Pembrolizumab har en betydelig effekt med en god sikkerhedsprofil som førstevalgsbehandling til patienter med metastatisk blærecancer, som ikke reagerer på cisplatin. Immunterapi er således godt i gang med hurtigt at redefinere vores behandling af patienterne med denne forfærdelige sygdom.”

I en anden undersøgelse fremlagt i dag, CheckMate 275, har man vurderet effekt og sikkerhed vedr. PD1-hæmmeren nivolumab i 270 patienter med metastatisk blærekræft, der har udviklet sig på trods af cisplatinbaseret kemoterapi. Her var responsraten på 19,6 procent.

"De data vil blive brugt til at støtte FDA-registreringen af nivolumab til disse patienter. Immun checkpoint hæmmere er for dem i dag den mest lovende behandling."

Ændring af det terapeutiske landskab

I en kommentar til den nuværende behandling af blærecancer konstaterer Dr. Maria De Santis, Associate Clinical Professor ved Cancer Research Centret, University of Warwick, UK, at den er helt utilstrækkelig for patienter, som ikke kan tåle cisplatin eller hvis tumor vokser på trods af cisplatinbaseret kemoterapi. I år er den første immun check point hæmmer, atezolizumab, blevet godkendt til brug for disse patienter. Og hun mener, at CheckMate 275 rummer lignende resultater med nivolumab.

 

"KEYNOTE-052 bekræfter, at immunterapi også kan fungere som førstevalgs behandling for disse patienter, om end responsraten er en smule lavere end med kemoterapi. Men responsen fra pembrolizumab ser ud til at være højere end den med kemoterapi,” siger Maria De Santis og konkluderer, at immun check point-hæmmere er begyndt at ændre det terapeutiske landskab for blærekræft. Og ’vi forventer endnu mere dramatiske ændringer i de kommende år ved brug af immunterapi i andre stadier og som kombinationsbehandling’.

ESMO2016

Kultur