Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny metode identificerer de mest effektive T-celler

Forskere har fundet en ny måde at spore T-celler på, så de rigtige typer T-celler kan vælges til immunterapibehandling.

Undersøgelsen er publiceret i Science Immunology.

I studiet opdagede forskere, at de celler i immunsystemet, der har den mest kraftfulde virkning mod en tumor, er yderst sjældne. Derfor var forskernes fokus at finde en måde, hvorpå man kunne identificere de tumorspecifikke T-celler.

Forskerteamet udviklede en metode baseret på ’high throughput T cell receptor sequencing ’, hvor de gav hver type T-celle-receptor en unik ’stregkode’, så de kunne læse og spore alle de forskellige typer af receptorer i den enkelte patients hær af T-celler. Ved hjælp af stregkode-metoden kunne forskerne spore tusindvis af immunceller, efter de var blevet overført til patienterne.

Forskerholdet vurderede godt 10 patienter med metastatisk modermærkekræft, som havde reageret på adaptiv T-celleterapi under anvendelse af forskellige blandinger af T-celle-typer. To af patienterne viste fuldstændig remission.

Forskerne brugte også den nye metode til at overvåge T-celler i kroppen. De fandt blandt andet ud af, at de T-celler, der havde den stærkeste anti-kræfteffekt, havde tendens til at være yngre celler. Eftersom yngre celler er i bedre stand til at replikere og overleve, må det være vigtigt for at opretholde langsigtede virkninger, mener forskerne bag undersøgelsen.

Forskerholdet er nu i gang med to kliniske forsøg i hhv. lungekræft og akut myeloid leukæmi (AML), hvor de tester, hvordan man bedst udtrækker de sjældne, men kraftfulde T-celler og formerer dem, inden de vender tilbage til patienterne.

FORSIDEN LIGE NU

DMCG støtter op om KB’s ministerhenvendelse

17. august 2017 Samfund Maria Cuculiza
Lægeforeningen og kræftlægernes formænd støtter nu op omkring Kræftens Bekæmpelse, som har bedt sundhedsminister Ellen Thrane (V) om at tvinge sygehusledelserne til at overholde Folketingets regler og love om ventetider for kræftpatienter. Især i Region…
Leif Vestergaard

Kræftens Bekæmpelse har mødt ministeren om livstruende ventetider

17. august 2017 Samfund Maria Cuculiza
Ventetider for kræftpatienter går den gale vej. Og det har de i delvis ubemærkethed gjort i flere år.
MSD Branding 160x600 Public

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift