Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny metode identificerer de mest effektive T-celler

Forskere har fundet en ny måde at spore T-celler på, så de rigtige typer T-celler kan vælges til immunterapibehandling.

Undersøgelsen er publiceret i Science Immunology.

I studiet opdagede forskere, at de celler i immunsystemet, der har den mest kraftfulde virkning mod en tumor, er yderst sjældne. Derfor var forskernes fokus at finde en måde, hvorpå man kunne identificere de tumorspecifikke T-celler.

Forskerteamet udviklede en metode baseret på ’high throughput T cell receptor sequencing ’, hvor de gav hver type T-celle-receptor en unik ’stregkode’, så de kunne læse og spore alle de forskellige typer af receptorer i den enkelte patients hær af T-celler. Ved hjælp af stregkode-metoden kunne forskerne spore tusindvis af immunceller, efter de var blevet overført til patienterne.

Forskerholdet vurderede godt 10 patienter med metastatisk modermærkekræft, som havde reageret på adaptiv T-celleterapi under anvendelse af forskellige blandinger af T-celle-typer. To af patienterne viste fuldstændig remission.

Forskerne brugte også den nye metode til at overvåge T-celler i kroppen. De fandt blandt andet ud af, at de T-celler, der havde den stærkeste anti-kræfteffekt, havde tendens til at være yngre celler. Eftersom yngre celler er i bedre stand til at replikere og overleve, må det være vigtigt for at opretholde langsigtede virkninger, mener forskerne bag undersøgelsen.

Forskerholdet er nu i gang med to kliniske forsøg i hhv. lungekræft og akut myeloid leukæmi (AML), hvor de tester, hvordan man bedst udtrækker de sjældne, men kraftfulde T-celler og formerer dem, inden de vender tilbage til patienterne.

FORSIDEN LIGE NU

Danske forskere videreudvikler ultrapræcis MR-scanningsteknologi

16. marts 2018 Diagnostik Signe Juul Kraft
En ny, ultrapræcis metode til brug ved MR-scanning af blandt andet kræftpatienter vil blive både billigere og nemmere, hvis det med et nyt projekt fra DTU Elektro lykkes at skabe en såkaldt SPIN BANK.

Nationalt netværk skal sætte fokus på fælles beslutningstagning

16. marts 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) har givet 140.000 kr. til at starte et nyt nationalt netværk for såkaldt ’shared decision making’ (fælles beslutningstagning) inden for strålebehandling af brystkræft.