MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny metode identificerer de mest effektive T-celler

Forskere har fundet en ny måde at spore T-celler på, så de rigtige typer T-celler kan vælges til immunterapibehandling.

Undersøgelsen er publiceret i Science Immunology.

I studiet opdagede forskere, at de celler i immunsystemet, der har den mest kraftfulde virkning mod en tumor, er yderst sjældne. Derfor var forskernes fokus at finde en måde, hvorpå man kunne identificere de tumorspecifikke T-celler.

Forskerteamet udviklede en metode baseret på ’high throughput T cell receptor sequencing ’, hvor de gav hver type T-celle-receptor en unik ’stregkode’, så de kunne læse og spore alle de forskellige typer af receptorer i den enkelte patients hær af T-celler. Ved hjælp af stregkode-metoden kunne forskerne spore tusindvis af immunceller, efter de var blevet overført til patienterne.

Forskerholdet vurderede godt 10 patienter med metastatisk modermærkekræft, som havde reageret på adaptiv T-celleterapi under anvendelse af forskellige blandinger af T-celle-typer. To af patienterne viste fuldstændig remission.

Forskerne brugte også den nye metode til at overvåge T-celler i kroppen. De fandt blandt andet ud af, at de T-celler, der havde den stærkeste anti-kræfteffekt, havde tendens til at være yngre celler. Eftersom yngre celler er i bedre stand til at replikere og overleve, må det være vigtigt for at opretholde langsigtede virkninger, mener forskerne bag undersøgelsen.

Forskerholdet er nu i gang med to kliniske forsøg i hhv. lungekræft og akut myeloid leukæmi (AML), hvor de tester, hvordan man bedst udtrækker de sjældne, men kraftfulde T-celler og formerer dem, inden de vender tilbage til patienterne.

FORSIDEN LIGE NU

Nye targets og kombinationer men ingen gennembrud for immunterapi

15. juni 2017 Behandlinger Signe Juul Kraft
Ingen store gennembrud, men en masse der syder og bobler. Sådan beskriver professor på Center for Cancer Immunterapi, Herlev Hospital, Inge Marie Svane årets ASCO-program for immunterapi.

Immunterapi ser lovende ud mod hovedhalskræft

15. juni 2017 Hovedhalskræft Signe Juul Kraft
Immunterapi kan muligvis give en væsentlig forbedring af behandlingen af hovedhalskræft uden at øge toksiciteten – og måske på sigt føre til, at man kan skrue ned for noget af den øvrige behandling. Sådan lød det positive budskab på årets ASCO-møde.
MSD Branding 160x600 Public