MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny metode identificerer de mest effektive T-celler

Forskere har fundet en ny måde at spore T-celler på, så de rigtige typer T-celler kan vælges til immunterapibehandling.

Undersøgelsen er publiceret i Science Immunology.

I studiet opdagede forskere, at de celler i immunsystemet, der har den mest kraftfulde virkning mod en tumor, er yderst sjældne. Derfor var forskernes fokus at finde en måde, hvorpå man kunne identificere de tumorspecifikke T-celler.

Forskerteamet udviklede en metode baseret på ’high throughput T cell receptor sequencing ’, hvor de gav hver type T-celle-receptor en unik ’stregkode’, så de kunne læse og spore alle de forskellige typer af receptorer i den enkelte patients hær af T-celler. Ved hjælp af stregkode-metoden kunne forskerne spore tusindvis af immunceller, efter de var blevet overført til patienterne.

Forskerholdet vurderede godt 10 patienter med metastatisk modermærkekræft, som havde reageret på adaptiv T-celleterapi under anvendelse af forskellige blandinger af T-celle-typer. To af patienterne viste fuldstændig remission.

Forskerne brugte også den nye metode til at overvåge T-celler i kroppen. De fandt blandt andet ud af, at de T-celler, der havde den stærkeste anti-kræfteffekt, havde tendens til at være yngre celler. Eftersom yngre celler er i bedre stand til at replikere og overleve, må det være vigtigt for at opretholde langsigtede virkninger, mener forskerne bag undersøgelsen.

Forskerholdet er nu i gang med to kliniske forsøg i hhv. lungekræft og akut myeloid leukæmi (AML), hvor de tester, hvordan man bedst udtrækker de sjældne, men kraftfulde T-celler og formerer dem, inden de vender tilbage til patienterne.

FORSIDEN LIGE NU

Patienter spiller nøglerolle i fremtidens lungekræftkontrol

17. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Noget af det hotteste på kræftområdet lige nu, og et gennemgående tema på årets WCLC, er ord, der starter med ’patient’: patientinddragelse, patientrapportering, patientoplevet værdi osv.

WCLC bekræfter udsigten til lungekræft som kronisk sygdom

17. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Fem-årsoverlevelsen for lungekræftpatienter skal fordobles til 25 procent inden udgangen af 2030. Sådan lyder det erklærede mål i Visionsprojekt Lungekræft, som er resultatet af en visionskonference, som Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) afholdt i…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift