Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"Vi har vist, at ved at bruge webbaseret rapportering af symptomer, advarer man behandlerteamet om problemer, hvor handling er påkrævet," pointerede Ethan M. Basch, der præsenterede undersøgelsens resultater på ASCO. Foto: ASCO/Scott Morgan

Webrapportering øger overlevelse med fem måneder

ASCO 2017: Kræftpatienter kan forlænge deres overlevelse markant ved at indberette deres symptomer via en simpel webbaseret løsning.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort søndag på den amerikanske onkologikongres, ASCO 2017 i Chicago (Abstrakt LBA2).

Deltagerne i studiet var patienter med metastaseret cancer, og det viste sig, at de havde stor fordel ved at rapportere symptomer realtime til en kliniker, herunder længere overlevelse.

Patienter, der brugte et internetværktøj til regelmæssigt at rapportere symptomer mens de modtog kemoterapi, havde en median længere overlevelse på fem måneder.

”Onlinetekonologi har ændret kommunikationen i praktisk taget alle livets aspekter, og nu ser vi, at det også tillader patienter at påtage sig en aktiv rolle i deres egen behandling og at få hurtig kontakt til deres behandler,” siger dr. Harold J. Burstein, der er en af ASCOs eksperter.

”Det er imponerende, at noget så enkelt som dette ikke bare øger livskvaliteten, men i dette tilfælde også hjælper patienter med at leve længere. Jeg tror, at der snart vil være flere kræftcentre, der vil adoptere denne model,” sagde han.

Resultaterne blev præsenteret på ASCO’s Plenary Session, hvor fire abstracts, der kan få indflydelse på patientbehandlingen i fremtiden, blev fremlagt.

”Patienter, der modtager kemoterapi har ofte alvorlige symptomer, men i halvdelen af tilfældene kender læger og sygeplejersker ikke til de symptomer,” siger førsteforfatter på studiet dr. Ethan M. Basch, professor i medicin ved Lineberger Comprehensive Cancer Center, University of North Carolina.

“Vi har vist, at ved at bruge webbaseret rapportering af symptomer, advarer man behandlerteamet om problemer, hvor handling er påkrævet. Dette lindrer patienterne lidelser og øger outcome,” siger han.

Et tidligere resultat fra samme studie viser, at brug af det webbaserede værktøj var forbundet med bedre livskvalitet, færre akutbesøg på hospitalet og færre indlæggelser. Sammenlignet med patienter, der modtog almindelig behandling, kunne de patienter, der benyttede sig af webkommunikationen klare kemoterapi længere.

”Den øgede overlevelse som vi registrerede, er måske beskeden, men den er større end effekten af mange targeted cancerpræparater for metastatisk cancer,” siger dr. Basch.

Studiet omfattede 766 patienter med avancerede solide tumorer (gynækologiske, bryst, lunger og urologiske), der modtog kemoterapi. Patienterne blev randomiseret til at rapportere deres symptomer via en tablet eller i en gruppe, hvis symptomer blev monitoreret og dokumenteret af klinikerne, som det er normal praksis. I den sidste gruppe diskuterede patienterne deres symptomer med deres onkolog og de blev også opmuntret til at ringe til hospitalet, hvis bekymrende symptomer opstod.

På ugebasis rapporterede patienterne i den første gruppe om 12 almindelige symptomer, herunder appetitløshed, vejrtrækningsproblemer, træthed, rødmen, kvalme og smerter. De inddelte dem på en fem-points skala. Det webbaserede værktøj, Symptom Tracking and Reporting, STAR, er udviklet med henblik på forskning.

Patienterne kunne rapportere deres symptomer fra hjemmet eller i lægens klinik ved konsultationer eller kemobehandlinger. Lægerne modtog patienternes rapport under besøget, og sygeplejerskerne modtog emails med advarsler, når patienterne rapporterede om alvorlige eller forværrede symptomer.

Alle patienter i interventionsgruppen, også dem, der kun havde lille erfaring med internettet, var villige og i stand til regelmæssigt at rapportere deres symptomer på web igennem hele kemoforløbet.

Tre ud af fire gange tog en sygeplejerske straks affære, når en patient rapporterede om alvorlige eller forværrede symptomer.

Sammenlignet med patienter, der modtog traditionel behandling, havde de patienter, som brugte det webbaserede selvrapporteringssystem en længere median overlevelse (31,2 måneder vs. 26 måneder).

ASCO 2017

Kultur

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj har flair for at tegne

    KULTUR-TEMPERATUR: Region Hovedstadens regionsformand Lars Gaardhøj bliver mindet om sit ansvar over for patienterne via en podcast med kræftramt skuespiller. Derudover kan han lide at tegne bygninger og huse, når han en sjælden gang har ledige hænder.

  • Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

    BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

  • Ny dansk podcastserie om sundhed kaster kritisk lys på sundhedsmyndighederne

    PODCAST: Læge Alexander Mackenzie og ernæringsterapeut Patricia Højbo har lanceret en ny podcastserie om sundhed og sygdom med fokus på viden, de mener mangler i sundhedsvæsenet. Serien har et ofte subjektivt syn på sundhed, en lidt for sludrende stil, og værten er for ukritisk. Alligevel er serien veloplagt og kan være værd at lytte til.

  • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

    PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

  • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

    TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.