Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kemo før CAR T giver god effekt i B-celle lymfom

Anti-CD19 CAR T-celler givet efter lavdosis kemoterapi giver god effekt i fremskreden B-celle lymfom.

Det viser et studie , som præsenteres mandag på ASCOs årsmøde i Chicago (Abstrakt LBA3010).

Studiet har undersøgt, hvordan CAR T-behandling virker, hvis patienterne forbehandles med kemoterapi. I studiet fik 18 ud af 22 behandlede patienter 300 mg/m2 cyclophosphamid (CY) dagligt i tre dage og fire patienter fik 500 mg/m2 CY efter det samme skema. Alle patienter fik fludarabin 30 mg/ m2 dagligt i tre dage på samme dage som CY. Patienterne fik en enkelt dosis CAR-T celler to dage efter afslutning af kemoterapi.

Behandlingen førte til, at 13 ud af de 22 patienter opnåede remission.

Martin HutchingsDet er bestemt lovende resultater og endnu en brik i puslespillet til, hvordan vi i løbet af få år vil komme til at anvende CAR T til lymfomer

Martin Hutchings

Overlæge på Hæmatologisk Klinik, Rigshospitalet, og leder af de hæmatologiske forsøg i Fase 1-enheden Martin Hutchings mener, at resultaterne er en vigtig brik i arbejdet med at finde ud af, hvor og hvordan CAR T-terapi skal have sin plads i behandlingen af lymfekræft.

”Endnu engang viser CAR T lovende aktivitet, hvor mere end halvdelen af patienterne har respons. Det er bestemt lovende resultater og endnu en brik i puslespillet til, hvordan vi i løbet af få år vil komme til at anvende CAR T til lymfomer. Studiets resultater kan medvirke til at gøre os klogere på, hvordan vi en dag kommer til at bruge CAR T til vores patienter,” siger Martin Hutchings.

Snart i brug i klinisk praksis

Han påpeger, at den afprøvede metode ikke i sig selv er ny, men at det er nyt, at man konditionerer (forbehandler, red.) lymfompatienter inden CAR-T.

”Man ved fra dyreforsøg og fra tidlige forsøg på patienter, at kemoterapi, som nedsætter antallet af lymfocytter, samtidig øger blodets indhold af en række signalstoffer, som er vigtige for virkningen af CAR T. Det er den sammenhæng, som her ses efterprøvet i praksis. Klinisk er det superinteressant og gør os klogere på, hvordan vi skal anvende CAR T,” siger Martin Hutchings og tilføjer:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at når vi indfaser CAR T-behandling uden for forsøg, bliver det i kombination med en eller anden form for kemoterapi – på baggrund af blandt andet de her resultater.”

Forskerne bag studiet mener, at CAR T i den nærmeste fremtid vil blive standardbehandling for lymfekræft. Det er Martin Hutchings enig i.

”CAR T er langt væk fra anvendelsen i Danmark endnu og foregår primært i protokolleret forsøgsbehandling indtil videre. Jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at CAR T får en plads i behandlingen af nogle former for lymfekræft, for metoden har vist nogle meget fine resultater,” siger han.

Om anti-CD19 CAR T

I CAR T-behandling tager man T-celler (’dræberceller’) ud af kroppen og inficerer dem med en virus, så de reagerer mod et bestemt antigen, i ovenstående tilfælde CD19, som er et overflademolekyle, som findes på B-cellerne. Ved B-cellelymfom eller en anden B-cellesygdom, som f.eks. kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), kan man på den måde ’uddanne’ patientens egne T-celler til at angribe sygdommen.

Tags: ASCO 2016

FORSIDEN LIGE NU

DSKO-formand: Mange svagheder ved HPV-tilbuddet til 'drenge der er til drenge'

13. februar 2018 HPV Signe Juul Kraft
Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen, som til daglig behandler analkræft på Vejle Sygehus, hilser Sundhedsstyrelsens tilbud om, at drenge, der er til drenge, i løbet af 2018 kan blive vaccineret gratis mod human…

Stivarga blåstemplet som standardbehandling af leverkræft

13. februar 2018 Behandlinger Signe Juul Kraft
Medicinrådet anbefaler Stivarga (regorafenib) som mulig standardbehandling til patienter med primær leverkræft (hepatocellulært karcinom).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift