Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Daratumumab fordobler effekten af behandling mod myelomatose

Daratumumab kan i stort omfang forbedre standardbehandlingen af tilbagevendende knoglemarvskræft.

Det viser en stor sammenlignende fase III undersøgelse sponseret af Janssen af to behandlinger, hvor bortezomib/dexamethason blev testet hhv. med og uden daratumumab.

Daratumumab er et såkaldt IgG1k monoclonalt antistof, der binder sig til CD38 molekylet, og medfører apoptose i kræftceller.

Undersøgelsen, der søndag blev præsenteret på ASCOs årsmøde i Chicago (Abstrakt LBA4) opdelte i alt 498 patienter i to grupper, hvor den ene kun fik en kombinaton af bortezomib og dexamethason, mens den anden gruppe ud over de to stoffer også fik daratumumab. Patienterne havde i gennemsnit tidligere fået to behandlinger - bl.a. 66 procent havde fået bortezomib alene, og 76 procent lenalidomid.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at tilføjelsen af daratumumab efter en median opfølgning på 7,4 måneder reducerede risikoen for udvikling (PFS) af sygdommen med hele 61 procent.

Reaktionen (ORR) på kombinationen med og uden daratumumab var hhv. 83 og 63 procent, mens den såkaldte VGPR (Very Good Partial Response) procent var dobbelt så god hos de patienter, der fik daratumumab (59 vs 29 procent). Også i forhold til Complete Response medførte daratumumab en dobbelt så god helbredelse (19 vs 9 procent).

Bivirkningernes omfang blev forstørret af at et ekstra middel blev føjet til behandlingen. De værste bivirkninger var trombocytopeni (59 procent med daratumumab og 44 procent uden), perifer sensorisk neuropati (47 procent/ 38 procent) og diarre (32 procent/22 procent).

 

Resultaterne er dog så overbevisende, at forskerne mener, at daratumumab bør føjes til kombinationsbehandling med bortezomib og dexamethasone.

Tags: ASCO 2016

FORSIDEN LIGE NU

DSKO-formand: Mange svagheder ved HPV-tilbuddet til 'drenge der er til drenge'

13. februar 2018 HPV Signe Juul Kraft
Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen, som til daglig behandler analkræft på Vejle Sygehus, hilser Sundhedsstyrelsens tilbud om, at drenge, der er til drenge, i løbet af 2018 kan blive vaccineret gratis mod human…

Stivarga blåstemplet som standardbehandling af leverkræft

13. februar 2018 Behandlinger Signe Juul Kraft
Medicinrådet anbefaler Stivarga (regorafenib) som mulig standardbehandling til patienter med primær leverkræft (hepatocellulært karcinom).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift