MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

MEK-hæmmere viser effekt i zebrafisk med børne-hjernekræft

MEK-hæmmere ser ud til at kunne reducere eller helt eliminere tumorer og samtidig skåne normalt hjernevæv i en bestemt undergruppe af pædiatrisk hjernekræft, viser forsøg på zebrafisk.

Resultaterne er publiceret i Cell Reports.

I undersøgelsen studerede forskerne den særligt aggressive pædiatriske form for hjernekræft; primitive neuroektodermale tumorer i centralnervesystemet (CNS-PNET). Gennem syv år udviklede forskerteamet et zebrafisk-modelsystem, der på det genomiske niveau ligner det ved pædiatrisk CNS-PNET.

Ved hjælp af modellen kunne forskerne teste forskellige lægemidler for at se, om de kunne finde en målrettet behandling, der ville fungere i en af undergrupperne oligoneural eller NB_FOXR2 CNS-PNET. De fandt, at MEK-hæmmere både resulterede i, at tumorbyrden blev reduceret, og at tumoren i omkring 80 procent af fiskene blev elimineret og ikke kom tilbage.

Forskerne understreger, at selvom hjernetumortypen i zebrafiskene og mennesker er ens, er det nødvendigt med flere undersøgelser for at afgøre, om resultaterne kan oversættes til klinikken.

For mange pædiatriske former for hjernetumorer er der ingen celle- eller dyremodeller at teste målrettet medicin i. Forskernes håb er, at de med den nye dyremodel vi vil kunne komme et skridt tættere på at finde effektive behandlinger til børn med hjernekræft.

MEK-hæmmere virker ved, at de hæmmer mitogenaktiveret proteinkinase-enzymerne MEK1 og/eller MEK2. De kan bruges til at påvirke MAPK/ERK-vejen, som ofte er overaktiv i nogle kræftformer. MEK-hæmmere har blandt andet vist potentiale i BRAF-muteret modermærkekræft og KRAS/BRAF-muteret kolorektalkræft.

FORSIDEN LIGE NU

Vaccinerede kvinder effektivt beskyttet mod HPV

18. oktober 2017 HPV Super User
HPV-vaccinen hindrer effektivt alle de tilfælde af svære forstadier til livmoderhalskræft, som skyldes de typer af HPV, der hyppigst forårsager livmoderhalskræft.

ALK-hæmmeres forskelligartede resistensmekanismer opfordrer til rationel brug

18. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: De målrettede ALK-hæmmere har vist sig at være særdeles effektive i lungekræft. Patienterne udvikler imidlertid ofte resistens over for behandlingen, og derfor bør man overveje i hvilken rækkefølge man vælger at bruge ALK-hæmmerne. Det mener…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift