Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

MEK-hæmmere viser effekt i zebrafisk med børne-hjernekræft

MEK-hæmmere ser ud til at kunne reducere eller helt eliminere tumorer og samtidig skåne normalt hjernevæv i en bestemt undergruppe af pædiatrisk hjernekræft, viser forsøg på zebrafisk.

Resultaterne er publiceret i Cell Reports.

I undersøgelsen studerede forskerne den særligt aggressive pædiatriske form for hjernekræft; primitive neuroektodermale tumorer i centralnervesystemet (CNS-PNET). Gennem syv år udviklede forskerteamet et zebrafisk-modelsystem, der på det genomiske niveau ligner det ved pædiatrisk CNS-PNET.

Ved hjælp af modellen kunne forskerne teste forskellige lægemidler for at se, om de kunne finde en målrettet behandling, der ville fungere i en af undergrupperne oligoneural eller NB_FOXR2 CNS-PNET. De fandt, at MEK-hæmmere både resulterede i, at tumorbyrden blev reduceret, og at tumoren i omkring 80 procent af fiskene blev elimineret og ikke kom tilbage.

Forskerne understreger, at selvom hjernetumortypen i zebrafiskene og mennesker er ens, er det nødvendigt med flere undersøgelser for at afgøre, om resultaterne kan oversættes til klinikken.

For mange pædiatriske former for hjernetumorer er der ingen celle- eller dyremodeller at teste målrettet medicin i. Forskernes håb er, at de med den nye dyremodel vi vil kunne komme et skridt tættere på at finde effektive behandlinger til børn med hjernekræft.

MEK-hæmmere virker ved, at de hæmmer mitogenaktiveret proteinkinase-enzymerne MEK1 og/eller MEK2. De kan bruges til at påvirke MAPK/ERK-vejen, som ofte er overaktiv i nogle kræftformer. MEK-hæmmere har blandt andet vist potentiale i BRAF-muteret modermærkekræft og KRAS/BRAF-muteret kolorektalkræft.

FORSIDEN LIGE NU

DSKO-formand: Mange svagheder ved HPV-tilbuddet til 'drenge der er til drenge'

13. februar 2018 HPV Signe Juul Kraft
Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen, som til daglig behandler analkræft på Vejle Sygehus, hilser Sundhedsstyrelsens tilbud om, at drenge, der er til drenge, i løbet af 2018 kan blive vaccineret gratis mod human…

Stivarga blåstemplet som standardbehandling af leverkræft

13. februar 2018 Behandlinger Signe Juul Kraft
Medicinrådet anbefaler Stivarga (regorafenib) som mulig standardbehandling til patienter med primær leverkræft (hepatocellulært karcinom).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift