Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vigtige negative resultater for hovedhalskræft

ASCO 2017: To randomiserede undersøgelser viste mandag morgen negative resultater for hhv. Giotrif (afatinib) og Avastin (bevacizumab) i hovedhalskræft.

Det ene studie var LUX2-studiet, som Rigshospitalet har medvirket i (Abstrakt 6001). Studiet handlede om, hvorvidt der er værdi af at give vedligeholdelsesbehandling med HER-hæmmeren Giotrif i højrisikopatienter med hovedhalskræft efter endt kemo-radioterapi. De første resultater for Giotrif i hovedhalskræft har været lovende, men LUX2-studiets resultater viser, at Giotrif-vedligeholdelsesbehandling ikke forbedrer den progressionsfrie overlevelse.

Lena Specht

Selvom resultaterne ikke levede op til professor på Rigshospitalet Lena Spechts forhåbninger, mener hun alligevel, at de er vigtige.

”Negative resultater er lidt mindre spændende end positive resultater, men det er vigtigt, at de bliver rapporteret, så vi får afkræftet noget og ikke bruger kræfter på det – og så patienterne slipper for de bivirkninger,” siger hun.

Et andet negativt studie, Lena Specht fremhæver, er et randomiseret fase III-forsøg (Abstrakt 6000), der har testet kemoterapi med Avastin versus kemoterapi uden Avastin på patienter med recidiverende eller metastatisk hovedhalskræft.

”Avastin er et andet stof, som vi har haft en del forhåbninger til inden for hovedhalskræft. Studiet viste imidlertid, at Avastin plus kemo ikke giver nogen overlevelsesgevinst i recidiverende hovedhalskræft. Der var lidt forbedring i progressionsfri overlevelse, men ingen samlet overlevelsesgevinst,” siger hun.

De negative resultater lander i en behandlingssituation for hovedhalskræft, hvor der endnu ikke er blevet udviklet ret mange stoffer, der har haft betydelig effekt, fortæller Lena Specht.

”Der eneste af de nye biologiske stoffer, som indtil nu rigtigt har hængt fast i klinisk brug, er Erbitux (cetuximab), som vi efterhånden har haft i mange år. Det er ærgerligt, for hovedhalskræftpatienter har stor risiko for, at sygdommen kommer igen, så der er stort behov for flere – og bedre – behandlingsmuligheder,” siger hun, men tilføjer:

”Det ser heldigvis ud til at der endelig er ved at ske noget med de nye immunbehandlinger”.

Tags: ASCO 2017

FORSIDEN LIGE NU

Nye targets og kombinationer men ingen gennembrud for immunterapi

15. juni 2017 Behandlinger Signe Juul Kraft
Ingen store gennembrud, men en masse der syder og bobler. Sådan beskriver professor på Center for Cancer Immunterapi, Herlev Hospital, Inge Marie Svane årets ASCO-program for immunterapi.

Immunterapi ser lovende ud mod hovedhalskræft

15. juni 2017 Hovedhalskræft Signe Juul Kraft
Immunterapi kan muligvis give en væsentlig forbedring af behandlingen af hovedhalskræft uden at øge toksiciteten – og måske på sigt føre til, at man kan skrue ned for noget af den øvrige behandling. Sådan lød det positive budskab på årets ASCO-møde.