Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nivolumab fordobler den 5-årige overlevelse

Behandling med nivolumab (Opdivo) fordobler den 5-årige overlevelse for patienter med fremskreden modermærkekræft.

Det viser en ny undersøgelse fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, hvor forskerne støttet af BMS, (som står bag medicinen), har fulgt op på en tidligere undersøgelse.

"I 2012 oplevede vi nogle meget lovende tidlige tegn på, at dette stof ikke blot kan medføre regression af meget fremskreden kræft hos patienter med melanom, lunge- eller nyrekræft, der ikke havde reageret på andre former for terapi, men vi så også, at disse tegn syntes at være meget holdbare," siger chefforsker Dr. Suzanne Topalian, der er professor i kirurgi og onkologi og netop har præsenteret undersøgelsen på det årlige møde for American Association for Cancer Research i New Orleans.

Opdivo blev godkendt til behandling af fremskreden modermærkekræft af den amerikanske Food and Drug Administration i 2014 og af EMA i 2015.

Opdivo blokerer en receptor kaldet PD-1, som hæmmer immunforsvaret. Denne blokering giver immunforsvaret en forstærket virkning mod kræftcellerne.

Ifølge data fra US National Cancer Institute data overlevede kun 16,6 procent af patienter med fremskreden modermærkekræft 5 år eller mere.

I denne opfølgning af et forsøg, der startede i 2008, med 107 patienter, fandt forskerne, at Opdivo var effektiv på lang sigt.

I 2014 offentliggjorde Topalian og hendes kolleger en undersøgelse i Journal of Clinical Oncology, der viste, at nogle patienter havde langvarig respons på medicinen, der fortsatte selv efter medicinstop.

Et år efter behandlingens start var næsten 65 procent af patienterne stadig i live. Efter 48 måneder var overlevelsen faldet til 35 procent, hvor faldet i overlevelsesrate syntes at stoppe.

I den nyeste undersøgelse har forskerne også sammenlignet medicinen med en anden FDA-godkendt melanom-medicin, Ipilimumab (Yervoy). Omkring 21 procent af patienterne behandlet med Yervoy var stadig i live så meget som 10 år efter behandlingen, sagde Topalian.

Hun tilføjede, at Opdivo og Yervoy er godkendt til at blive brugt sammen, og responsprocenten med kombinationen er over 50 procent.

Imidlertid kan kombinationen af de to lægemidlerne producere toksiske bivirkninger, pointerer Topalian.

"Der kan være bedre måder at give kombinationen, og det er nu i klinisk afprøvning," fortæller hun.

Opdivos bivirkninger omfatter betændelse i normalt væv i andre organer som følge af lægemidlets virkning på patientens immunsystem. Dog kan disse bivirkninger diagnosticeres tidligt og behandles aggressivt, fortæller Topalian.

"Vi er nu på et punkt, hvor disse stoffer er helt sikre. Risiciene synes opvejet af fordelene," siger hun.

Foruden fremskreden melanom bliver Opdivo afprøvet på patienter med mindre fremskreden melanom, såvel som hos patienter med fremskreden lunge- og nyrekræft. 

FORSIDEN LIGE NU

Fem kvinder har brystkræft efter fejlscreening

15. august 2017 Brystkræft Redaktionen
Fem kvinder har indtil videre fået konstateret brystkræft efter at have fået et ekstra sikkerhedstjek i forlængelse af en mistanke om fejl i en enkelt overlæges undersøgelser . Det er endnu uvist, om der er sket fejl i kvindernes tidligere undersøgelser for…

Stor stigning i patienter der får 'kemobad'

14. august 2017 Colorectal Signe Juul Kraft
Aarhus Universitetshospital (AUH) har det seneste år mere end fordoblet antallet at tarmkræftpatienter, som modtager en form for behandling, hvor de efter operation får badet det indvendige af maven i varm kemoterapi. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift