MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fusionsteknik giver mere præcis diagnose af prostatakræft

En mere præcis billeddiagnostik, der kombinerer ultralyd og MR kan afsløre utilgængelige former for prostatakræft.

Det viser det første år med metoden på Akademiska sygehus i Uppsala i Sverige, hvor mere end 80 mænd er blevet undersøgt indtil videre.

"Den nye kombinerede teknik er mere nøjagtig og giver os mulighed for at finde potentielt alvorlig behandlingskrævende prostatacancer. Otte ud af ti adspurgte mænd har vist sig at have aggressive tumorer, der skal behandles. Samtidig undgår mænd med harmløs lavrisiko kræft at gennemgå lige så mange biopsier, hvilket reducerer risikoen for infektion og betyder, at færre bliver behandlet unødigt," siger Sam Ladjevardi, overlæge på Akademiska sygehus urologiklinik.

Målgruppen for den nye metode til diagnosticering er mænd med mistanke om prostatakræft, hvis PSA-værdi er over 2,5 og tidligere biopsi ikke har fundet kræft, men hvor der stadig er en mistanke. Metoden kaldes MR/UL fusion og indebærer at man først tager billeder med magnetisk resonans imaging (MRI). Ved stærk mistanke om tumor i prostata markeres området og patienten tjekkes i et nyt apparat, hvor MR-billeder kombineres med ultralyd.

"Den største fordel for patienterne er færre biopsier. Vi tager kun små vævsprøver fra den mistænkelige del af prostata; normalt 3-4 mod tidligere 10-12," siger Sam Ladjevardi.

Hver vævsprøve øger risikoen for urinvejsinfektioner og i alvorlige tilfælde blodforgiftning, med et længere hospitalsophold og behov for antibiotisk behandling som følge. Andre risici omfatter blod i urinen og sammenvoksning af rektum og prostata, hvilket gør det vanskeligere at operere tumoren.

Prostata | maj 16, 2017

Dansk forskning: Urinprøve kan afsløre prostatakræft

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har udviklet en ny metode,…
 

Da undersøgelsen tager lidt længere tid, er det dyrere på kort sigt, men Sam Ladjevardi understreger, at investeringen er finansielt fornuftig på længere sigt.

FORSIDEN LIGE NU

Meldgaard om immunterapi: Vi ser kun toppen af isbjerget

19. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Der er ingen tvivl om, at immunterapi har gjort en kæmpe forskel for lungekræftbehandlingen og at behandlingen er kommet for at blive. Det er dog vigtigt at huske på, at der stadig mangler meget viden om immunterapi, mener overlæge Peter Meldgaard fra…

CT-scanning på vej til at blive prognostisk værktøj

19. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: Inden for den nærmeste fremtid vil CT-scanninger kunne bruges til at forudsige, hvilke patienter med lungekræft det vil gå godt, og hvilke det vil gå skidt.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift