Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fusionsteknik giver mere præcis diagnose af prostatakræft

En mere præcis billeddiagnostik, der kombinerer ultralyd og MR kan afsløre utilgængelige former for prostatakræft.

Det viser det første år med metoden på Akademiska sygehus i Uppsala i Sverige, hvor mere end 80 mænd er blevet undersøgt indtil videre.

"Den nye kombinerede teknik er mere nøjagtig og giver os mulighed for at finde potentielt alvorlig behandlingskrævende prostatacancer. Otte ud af ti adspurgte mænd har vist sig at have aggressive tumorer, der skal behandles. Samtidig undgår mænd med harmløs lavrisiko kræft at gennemgå lige så mange biopsier, hvilket reducerer risikoen for infektion og betyder, at færre bliver behandlet unødigt," siger Sam Ladjevardi, overlæge på Akademiska sygehus urologiklinik.

Målgruppen for den nye metode til diagnosticering er mænd med mistanke om prostatakræft, hvis PSA-værdi er over 2,5 og tidligere biopsi ikke har fundet kræft, men hvor der stadig er en mistanke. Metoden kaldes MR/UL fusion og indebærer at man først tager billeder med magnetisk resonans imaging (MRI). Ved stærk mistanke om tumor i prostata markeres området og patienten tjekkes i et nyt apparat, hvor MR-billeder kombineres med ultralyd.

"Den største fordel for patienterne er færre biopsier. Vi tager kun små vævsprøver fra den mistænkelige del af prostata; normalt 3-4 mod tidligere 10-12," siger Sam Ladjevardi.

Hver vævsprøve øger risikoen for urinvejsinfektioner og i alvorlige tilfælde blodforgiftning, med et længere hospitalsophold og behov for antibiotisk behandling som følge. Andre risici omfatter blod i urinen og sammenvoksning af rektum og prostata, hvilket gør det vanskeligere at operere tumoren.

Prostata | jan 26, 2016

Fusionsteknik giver mere præcis diagnose af prostatakræft

En mere præcis billeddiagnostik, der kombinerer ultralyd og MR kan afsløre utilgængelige…
 

Da undersøgelsen tager lidt længere tid, er det dyrere på kort sigt, men Sam Ladjevardi understreger, at investeringen er finansielt fornuftig på længere sigt.

FORSIDEN LIGE NU

Medicinrådet vil være fleksibelt over for industribetalte rejser i 2018

28. november 2017 Samfund Signe Juul Kraft
Hvordan skal Medicinrådet forholde sig til, hvis et indstillet fagudvalgsmedlem har deltaget i en industribetalt kongres? Det spørgsmål blev diskuteret på seneste møde i Medicinrådet, 9. november.

Dansk kræftprofessor blandt verdens mest citerede forskere

28. november 2017 Samfund Signe Juul Kraft
Professor Anne Tjønneland er for tredje år i træk kåret som en af verdens mest citerede forskere. I en ny opgørelse er Anne Tjønneland således en af ca. 3.500 internationale forskere, der tilhører den øverste en procent mest citerede forskere inden for deres…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift