Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fusionsteknik giver mere præcis diagnose af prostatakræft

En mere præcis billeddiagnostik, der kombinerer ultralyd og MR kan afsløre utilgængelige former for prostatakræft.

Det viser det første år med metoden på Akademiska sygehus i Uppsala i Sverige, hvor mere end 80 mænd er blevet undersøgt indtil videre.

"Den nye kombinerede teknik er mere nøjagtig og giver os mulighed for at finde potentielt alvorlig behandlingskrævende prostatacancer. Otte ud af ti adspurgte mænd har vist sig at have aggressive tumorer, der skal behandles. Samtidig undgår mænd med harmløs lavrisiko kræft at gennemgå lige så mange biopsier, hvilket reducerer risikoen for infektion og betyder, at færre bliver behandlet unødigt," siger Sam Ladjevardi, overlæge på Akademiska sygehus urologiklinik.

Målgruppen for den nye metode til diagnosticering er mænd med mistanke om prostatakræft, hvis PSA-værdi er over 2,5 og tidligere biopsi ikke har fundet kræft, men hvor der stadig er en mistanke. Metoden kaldes MR/UL fusion og indebærer at man først tager billeder med magnetisk resonans imaging (MRI). Ved stærk mistanke om tumor i prostata markeres området og patienten tjekkes i et nyt apparat, hvor MR-billeder kombineres med ultralyd.

"Den største fordel for patienterne er færre biopsier. Vi tager kun små vævsprøver fra den mistænkelige del af prostata; normalt 3-4 mod tidligere 10-12," siger Sam Ladjevardi.

Hver vævsprøve øger risikoen for urinvejsinfektioner og i alvorlige tilfælde blodforgiftning, med et længere hospitalsophold og behov for antibiotisk behandling som følge. Andre risici omfatter blod i urinen og sammenvoksning af rektum og prostata, hvilket gør det vanskeligere at operere tumoren.

Prostata | sep 22, 2016

Manglende evidens for anbefalinger om prostatakræft-rehabilitering

Sundhedsstyrelsen har publiceret en national klinisk retningslinje for rehabilitering af…
 

Da undersøgelsen tager lidt længere tid, er det dyrere på kort sigt, men Sam Ladjevardi understreger, at investeringen er finansielt fornuftig på længere sigt.

FORSIDEN LIGE NU

DSKO-formand: Mange svagheder ved HPV-tilbuddet til 'drenge der er til drenge'

13. februar 2018 HPV Signe Juul Kraft
Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen, som til daglig behandler analkræft på Vejle Sygehus, hilser Sundhedsstyrelsens tilbud om, at drenge, der er til drenge, i løbet af 2018 kan blive vaccineret gratis mod human…

Stivarga blåstemplet som standardbehandling af leverkræft

13. februar 2018 Behandlinger Signe Juul Kraft
Medicinrådet anbefaler Stivarga (regorafenib) som mulig standardbehandling til patienter med primær leverkræft (hepatocellulært karcinom).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift