Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kan motion helbrede prostatakræft?

Motion kan ikke bare forebygge kræft, men ligefrem medvirke til at reducere udviklingen af visse kræftsygdomme.

Det er i hvert fald håbet, at en ny international undersøgelse vil vise. Den er anført af Université de Montreal i Canada, hvor dr. Fred Saad, urologisk onkolog og forsker ved universitetets forskningscenter (CRCHUM), mener, at fysisk træning har en direkte effekt på kræft, lige så effektiv som medicin, til behandling af patienter med prostatakræft, selv i fremskredne stadier af sygdommen.

"Typiske patienter med metastaser bliver ofte stillesiddende, hvilket menes at påvirke kræft progression," siger dr. Saad, der sammen med Robert Newton, professor ved Edith Cowan University Exercise Medicine Research Institute i Australien er ved lave den første internationale undersøgelse, som har til formål at vise, at motion bogstaveligt talt forlænger levetiden for patienter med metastatisk prostatacancer.

"Normalt har patienter på dette tidspunkt en forventet levetid på to til tre år. Vi vil reducere dødeligheden med mindst 22 procent, hvilket svarer til omkring seks måneder længere overlevelse. Det svarer til fordelene ved et nyt lægemiddel. Motion kunne derfor supplere tilgængelige behandlinger billigt," siger dr. Saad.

Dr. Saad præsentere et overblik over dette fase 3 kliniske forsøg på ASCO lørdag 4. juni (Abstrakt TPS5092).

Undersøgelsen, som er støttet af Movember Foundation, er allerede i gang i Irland og Australien. I de kommende uger vil over 60 sygehuse over hele verden begynde at rekruttere patienter. I alt vil næsten 900 mænd med fremskreden prostatakræft deltage.

"Vi vil studere motion, som om det var et lægemiddel, der føjes til standardbehandlinger. Alle patienter vil blive behandlet med den nyeste viden for denne type kræft. De vil fortsat følge deres behandlinger og tage deres medicin. Patienterne vil modtage psykosocial støtte med generelle anbefalinger om fysisk træning, men den ene halvdel vil også skulle følge et højintensivt træningsprogram," forklarer han.

Motions- og medicinekspert professor Robert Newton har udviklet et særligt styrke- og hjertekar-træningsprogram for patienter i trænings-gruppen.

"De vil få en times aerobic og styrketræning tre gange om ugen. En træningsspecialist vil overvåge dem i de første 12 måneder, og så vil de fortsætte uden direkte opsyn. Vi vil evaluere livskvalitet, appetit, og behandlingstolerance i forhold til deres forbedrede fysiske tilstand, "siger professor Newton.

Blodprøver og muskelbiopsier vil hjælpe forskerne til bedre at forstå fordelene ved motion.

"Folk med kræft udvikler alle mulige komplikationer i forbindelse med metastaser, såsom brud eller svære smerter. Det er håbet, at motionen styrker muskler og knogler," siger dr. Saad.

Hypotesen er, at motion har en direkte indvirkning på kræft progression ud over at hjælpe patienter til bedre at tåle behandlingen. I sidste ende vil de leve længere. Resultaterne af denne store undersøgelse, som involverer nogle hundrede forskere i Canada, USA, Australien, Irland, Holland og Storbritannien, vil dog ikke blive afsluttet før om fem år.

Tags: ASCO 2016

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift