Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Test af cirkulerende tumor-DNA kan være alternativ til vævsbiopsi

Ved hjælp af en ’flydende biopsi’-test hos patienter med fremskreden prostatakræft har forskere fundet en række genetiske ændringer i cellefri, cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) (tumor-DNA, der cirkulerer frit i patientens blodstrøm).

I undersøgelsen (http://meetinglibrary.asco.org/content/179025-197) analyserede forskerne cellefri ctDNA fra blodprøver fra 514 patienter med metastatisk kastrationsresistent prostatakræft. Blodprøven Guardant360, som kun kræver to teskefulde af patientens blod, undersøgte ændringer i 70 kræftrelaterede gener, og sammenhængen mellem DNA-ændringer og kliniske resultater blev udforsket i 163 patienter. Desuden undersøgte forskerne, hvordan genomiske forandringer havde udviklet sig over tid i 64 patienter, som gennemgik periodiske blodprøver.

Prøverne viste, at næsten alle (94 procent) patienter havde mindst én ændring påvist i ctDNA. Et højere samlet antal genetiske ændringer, herunder ændringer i androgen receptor (AR)-genet, var forbundet med dårligere behandlingsresultater, såsom en tendens til kortere overlevelse (selv om forskellen i overlevelse var ikke statistisk signifikant).

De gener, der oftest var muterede, inkluderede TP53 (36 procent), AR (22 procent), APC (10 procent), NF1 (ni procent), EGFR, CTNNB1 og ARID1A (seks procent hver) samt BRCA1, BRCA2 og PIK3CA (fem procent hver). De mest almindelige gener med forøget kopiantal var AR (30 procent), MYC (20 procent) og BRAF (18 procent). I øjeblikket er der ingen godkendte behandlinger for prostatakræft, der er målrettet disse specifikke genetiske mutationer, men flere er ved at blive afprøvet i kliniske forsøg.

Ændringerne i ctDNA lignede dem, der tidligere var rapporteret i analyser af tumorvævsprøver, hvilket antyder at ctDNA-testning kan være et levedygtigt alternativ til vævsbiopsi, mener forskerne bag undersøgelsen.

”Testen af cirkulerende tumor-DNA er et værdifuldt forskningsværktøj til at opdage nye molekylære mål. Det kan også tjene som et ikke-invasivt alternativ til den traditionelle tumorbiopsi i tilfælde, hvor vævsbiopsi ikke er sikkert eller gennemførligt. Men vi har brug for et kontrolleret, prospektivt klinisk forsøg for at bekræfte, at behandlingsvalg baseret på de molekylære oplysninger fra denne blodprøve forbedrer patienternes resultater,” siger ledende forfatter på undersøgelsen Guru Sonpavde, som er lektor i medicin ved University of Alabama i Birmingham.

FORSIDEN LIGE NU

Vaccinerede kvinder effektivt beskyttet mod HPV

18. oktober 2017 HPV Super User
HPV-vaccinen hindrer effektivt alle de tilfælde af svære forstadier til livmoderhalskræft, som skyldes de typer af HPV, der hyppigst forårsager livmoderhalskræft.

ALK-hæmmeres forskelligartede resistensmekanismer opfordrer til rationel brug

18. oktober 2017 Lungekræft Signe Juul Kraft
WCLC18: De målrettede ALK-hæmmere har vist sig at være særdeles effektive i lungekræft. Patienterne udvikler imidlertid ofte resistens over for behandlingen, og derfor bør man overveje i hvilken rækkefølge man vælger at bruge ALK-hæmmerne. Det mener…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift