Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Dansk overlæge delte viden om PARP-hæmmere på ASCO

Overlæge på Rigshospitalet og medicinsk direktør for Nordisk Selskab for Gynækologisk Onkologi (NSGO), Mansoor Mirza, var en efterspurgt mand på årets netop overståede ASCO-konference.

Så meget, at han som den første dansker var blevet inviteret til at holde et timelangt foredrag om ny viden inden for PARP-hæmmere til behandling af æggestokkræft.

Da Onkologisk Tidsskrift mødte overlæge ved Onkologisk Klinik på Rigshospitalet , Mansoor Mirza på ASCO-konferencen i Chicago, stod han omgivet af kolleger og andre interesserede foran sin poster. Årets ASCO-konference var særligt vigtig for ham, fordi han var blevet bedt om at holde en såkaldt Meet the Professor session om den nyeste viden inden for PARP-hæmmere. En session, der var udsolgt inden konferencens start. Meet the professor sessionerne kræver billetter for at skabe en mere intim og peronlig atmosfære end til de store oral sessions, og Mansoor Mirza er meget beæret over, at han blev udvalgt blandt mange dygtige internationale kolleger.

”Jeg blev meget positivt chokeret, da jeg blev kontaktet, for jeg havde ikke forestillet mig det, når der er så mange store navne verden rundt, der deltager,” siger han.

Mansoor Mirza glæder sig desuden over at kunne dele sin viden om PARP-hæmmere, da han mener, det er er det vigtigste, der er sket inden for behandling af æggestofkræft i mange år. Og selvom tiden var knap, var han forberedt til fingerspidserne til det timelange foredrag.

”Jeg skal tale om alle former for PARP-hæmmere inklusive niraparib, olaparib og rucaparib. På niraparib og olaparib har vi allerede fase 3 resultaterne, mens vi ikke er helt så langt rucaparib. Men der er flere resultater på vej,” siger han.

Vil ændre behandlingen af æggestokkræft
Det var blandt andet studiet ENGOT-OV16/NOVA, som Mansoor Mirza har stået i spidsen for, der tiltrak sig stor opmærksomhed. Resultaterne af studiet påviste ved dets afslutning, at alle kvinder med platinsensitiv æggestokkræft -  det vil sige patienter, der får et tilbagefald seks måneder eller længere efter den sidste behandling med en platinbaseret kemoterapi og som efterfølgende har responderet på platin baseret behandling – vil have fordel af at blive behandlet med vedligeholdelses PARP-hæmmeren niraparib. Det viste sig nemlig, at niraparib forbedrer den progressionsfrie overlevelse sammenlignet med alle kohorter samt alle subgrupper. Resultaterne blev publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Dengang var begejstringen stor fra alle kanter, og fra Mansoor Mirza lød det blandt andet, at resultaterne vil komme til at ændre den måde, patienterne behandles.

Hædret på ESMO

Mansoor Mirza blev ligeledes æret på sidste års europæiske kræftkongres, ESMO, hvor hans forskning i PARP-hæmmere bragte ham op på scenen ved Presidential Symposium for at præsentere banebrydende resultater for behandling af kvinder med æggestokkræft. Og de mange hædersbevisninger gør det nemmere at udføre forskningen, fortæller han:

”Når man for eksempel afholder en Meet the Professor session giver det noget respekt, tror jeg. Og det kan i sidste ende også gøre det nemmere at få bevillinger til sin forskning.”

Efter at Mansoor Mirza er vendt hjem, vil hans kalender fortsat være proppet, for der er flere nye, spændende forskningssamarbejder på vej:

”Det allerbedste ved ASCO er faktisk networking. Jeg har allerede flere aftaler, som jeg skal arbejde videre med,” siger han.

Kultur