Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Større udbytte af data kræver en koordineret indsats på flere niveauer

Skal Machine Learning for alvor vinde indpas i sundhedsvæsenet kræver det fælles datastandarder og en koordineret indsats på tværs af faggrupper samt offentlige og private samarbejdspartnere. Udfordringen er at få teknologien ud over rampen, så den ikke vedbliver at være låst til enkelte lokalt og regionalt funderede forskningsprojekter, mener flere danske eksperter.

Med Machine Learning følger nye etiske problemstillinger

Machine Learning kan være med til at revolutionere måden, vi diagnosticerer og behandler patienter med kræftsygdomme i fremtiden, men algoritmerne skaber samtidig nye etiske udfordringer. Eksempelvis er måden de kæmpestore datamængder bearbejdes en ’black box’, som ikke er synlig for brugerne, hvilket i værste fald kan få den konsekvens, at betydelige fejl kan gå ubemærkede hen.

Machine Learning kan knække koden til bedre og mere målrettet behandling

Jeg håber, at det danske sundhedsvæsen i fremtiden kommer til at fungere som et kæmpestort data warehouse, hvor vi ved brug af blandt andet machine learning kan skræddersy behandlingsforløb, der er tilpasset den enkelte patients unikke behov. Sådan lyder visionen fra overlæge Carsten Utoft Niemann. Han er engageret i at udvikle og implementere machine learning inden for hæmatologien, og han forventer, at teknologien kommer til at revolutionere behandlingsområdet.

Rekordbevillinger til kræftscreening i Region Midtjylland

Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers har i løbet af 2022 fået bevilget i alt 20 millioner kroner til forskning i kræftscreening. Det er ifølge Region Midtjylland ny rekord med potentiale til at få betydning for rigtigt mange danskere. 

Dansk AI-model kan forudsige kræft

Kunstig intelligens kan på baggrund af en rutineblodprøve bruges til at forudsige, om en patient udvikler kræft inden for de næste 90 dage.

Ny score afslører koloskopørers diagnostiske evner

Danske forskere har udviklet en ny score, som korrelerer med koloskopørens såkaldte adenomdetektionsrate. Scoren kan hurtigt og præcist vurdere koloskopørens diagnostiske evner i forbindelse med tarmkræftscreening.

Kultur