Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Medicinrådet ændrer kurs: Spinraza-sagen genoptages

Af Kristian Lund d. 16. marts 2018 i Medicinrådet

Meddelelsen fra Medicinrådet efter torsdagens ni timer lange rådsmødet 15. marts 2018 er kort og lakonisk. Bag den lurer dog et uhyre drama - men også udsigten til en ændret beslutning:

"Rådet vil igen efterspørge data for livskvalitet, tage initiativ til en skandinavisk faglig dialog og fortsætte drøftelserne på rådets møde i april, hvor fagudvalget vedrørende spinal muskelatrofi også vil blive inviteret til at deltage i en faglig dialog.

Mangel på tillid inficerer sundhedsverdenen

Af Kristian Lund d. 27. februar 2018 i Samfund

Et af de allerstørste problemer i det danske sundhedsvæsen er manglen på tillid – at aktører skydes i skoene, at de plejer private agendaer. Det er blevet en pest, og som en rigtig epidemi griber råddenskaben om sig.

Spinraza-nej’et bør interessere onkologer

Af Kristian Lund d. 20. februar 2018

Nu handler sagen om Medicinrådets afvisning af det ekstremt dyre lægemiddel Spinraza (nusinersen) ikke om onkologi.

Den handler om hvordan Medicinrådet agerer, når det slet ikke har lyst til at åbne op for anvendelsen af et lægemiddel til en smal patientgruppe, i dette tilfælde patienter med den sjældne og arvelige sygdom spinal muskelatrofi (SMA). På sit møde 30. januar afviste rådet på ny Spinraza, denne gang med henvisning til beskeden evidens. I oktober afviste rådet også en godkendelse - men ved den lejlighed blev afvisningen begrundet med en høj pris. På den måde kunne rådet her i anden omgang undgå at tage stilling til prisen, som producenten ellers havde valgt at sætte ned.

Regionerne jule-hamstrer kræftlægemidler

Af Kristian Lund d. 25. januar 2018 i Samfund

Nu er det klart. Medicinudgifterne steg med 7,2 procent i forgangne år, og det er jo et ordentligt hak opad, også større end godt er, hvis man håber, at patienterne vedblivende skal have hurtig adgang til de nyeste lægemidler.

Steen Werner skød sig selv i foden

Af Kristian Lund d. 19. december 2017

Betydningen kan ikke undervurderes af det brev, som Medicinrådets to formænd, Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen, lod udsende i november – og fik det til at se ud som om det repræsenterede et samlet Medicinrådet.

Regionerne giver Medicinrådet fingeren

Af Kristian Lund d. 28. november 2017 i Medicinrådet

Endnu et vaklende skridt er taget i Medicinrådets kamp for at få udnævnt formænd til fagudvalgene. I måneder har rådet ledt efter egnede folk til formandstolene i fagudvalget for æggestokkræft – og uden held.

Lægers manglende habilitet - vi mangler skyggen af et bevis

Af Kristian Lund d. 16. november 2017 i Medicinrådet

Det er lang tid siden, at man har kunnet takke formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S) for et initiativ på sundhedsområdet. Men i går meldte hun sin region ud af det hylekor af regioner og patientforeninger, som mener, at læger skal afskæres fra kontakt til medicinalindustrien.

Frit spil til angreb på lægerne - eller hur?

Af Kristian Lund d. 01. november 2017 i Samfund

Vi kan nok lige så vænne os til det nu – det bliver dagligdag i kræftbehandlingen og på andre sygdomsområder, hvor livet er på spil – og tabes - at pårørende kan gå til angreb på de ansvarlige behandlere uden at bede om modpartens udlægning. Ja, det er vist allerede kendsgerninger.

Hjem fra WCLC: Med optimisme i kufferten

Af Kristian Lund d. 19. oktober 2017 i Kræft

Nu dukker andet års tal for de nye immunterapier for alvor op, og de bekræfter, at vi har at gøre med lægemidler med anderledes pondus end de gamle kemoterapier.

Resultaterne er med til at skabe den optimisme de mange tusinde specialister må forlade den internationale kongres med. Med i kufferten har de bestyrkede visioner om at lungekræft kan blive en kronisk sygdom - og ja ligefrem helbredelse dukkede op i flere sammenhænge.

PACIFIC-resultater bør rykke ved fordommene

Af Kristian Lund d. 18. oktober 2017 i Kræft

Den slags er dømt til at blive mere udbredt – studier af hvordan moderne kræftlægemidler påvirker patienternes livskvalitet.

Nye data fra studiet PACIFIC blev i går fremlagt på WCLC i Yokohama, og man kan ikke undgå at spærre øjnene op. Det bliver med garanti ikke sidste gang at den type resultater lægges frem – ja, det kan meget vel blive et krav ved fremtidig lægemiddelgodkendelse.

[12 3 4 5  >>  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift