Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Prisen som Årets onkolog blev et statement

Skrevet af Kristian Lund d. 27. marts 2017 i Samfund

Årets Onkologpris skal tildeles personligheder, læger med integritet og hæderlighed, gerne med kant. Indlysende skal resultaterne være leveret, og helst skal der være mere på vej. 

 

Sådan er det også med årets prismodtager, ovenikøbet til overflod.

Det er bare ikke det bemærkelsesværdige ved årets pris. Nej, det er, at landets onkologer har valgt at gøre prisen til deres statement til politikerne og magthaverne på kræftområdet. De har nemlig – med denne pris - valgt at bakke op om prisvinderens projekt, som i visse kredse er omstridt, men som alle onkologerne nu har gjort til deres eget.

Man aner, at onkologerne har valgt Morten Høyer som deres bud på Årets Onkolog som en reaktion på Hovedstadsregionens aggressive – ja, usmagelige - kampagne. Men han fortjener nu også prisen på sine egne meritter.

Kristian Lund

Vinderen er Aarhus Universitetshospitals Morten Høyer, professor og chef for flagskibet i dansk onkologisk forskning, Dansk Center for Partikelterapi. For fem år siden valgte et internationalt ekspertpanel at placere centeret i Aarhus, snarere end på Rigshospitalet, og siden har Region Hovedstaden med alle mulige og umulige midler forsøgt at få beslutningen omgjort. Siden kæmpede regionen for at få lov til at etablere sit eget center, uagtet at Sundhedsstyrelsen har valgt, at der i Danmark kun kan være et center på dette niveau.

I denne betændte situation blev Årets Onkolog placeret øverst på barrikaderne - og midt i en ubehagelig krig.

Ellers civiliserede kræftfolk, som Svend Aage Engelholm fra Rigshospitalet kunne dengang finde på sige således: ”På kompakte anlæg kan du lave det samme, men de fylder betydeligt mindre og har færre vedligeholdelsesomkostninger. I et land som Danmark er det nærmest en sundhedspolitisk skandale at bygge et stort anlæg. Også vi har forkastet den tanke”. 

Så elendig var tonen.

Bagefter var Morten Høyer nødt til at sætte sin kollega på plads. Men det blev med en høflig replik. Morten Høyer er ikke krigerisk.

Man aner, at onkologerne har valgt Morten Høyer som deres bud på Årets Onkolog som en reaktion på Hovedstadsregionens aggressive – ja, usmagelige - kampagne. Men han fortjener nu også prisen på sine egne meritter.

Formanden fro DSKO begrunder prisen således: ”Vi giver prisen til en, der har præget kræftområdet videnskabeligt, uddannelsesmæssigt eller organisatorisk. Morten Høyer udmærker sig på alle tre ormdåer. Han har en stor videnskabelig produktion bag sig og er involveret i cirka 140 videnskabelige artikler, som har haft stor betydning især inden for strålebehandling, som er hans hovedområde. Organisatorisk har han udmærket sig ved at gøre Dansk Center for Partikelterapi til et nationalt projekt og sikret, at den måde, man bygger det op på, understøtter, at det er et dansk center.”

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift