Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Welcome mr. President

Skrevet af Kristian Lund d. 15. januar 2017 i Kræft

Welcome mr. President

Gad vide om den nye formand for DSKO, Lars Henrik Jensen, er klar over at han er på kollisionskurs med selveste Lægeforeningen og lægernes formand, Andreas Rudkjøbing, når han ønsker, at læger også skal kunne ansøge om godkendelse af lægemidler – at det ikke kun er medicinalindustrien, der skal have adgang til at sikre godkendelse af nyttige lægemidler i Danmark.

Men det er Lars Henrik Jensen altså, og også derfor er der grund til at lykønske os alle sammen med valget af ham som formand for DSKO. Det er nemlig brug for det impulsive. At formænd selv tør sige, hvad de mener, uden at skele til hverken konventioner eller andre foreninger. 

Han skal følge efter Ulrik Lassen, som velsagtens har været den mest succesrige formand i mands minde: Han fik sat sit og selskabets aftryk på Kræftplan IV, han deltog dygtigt i den offentlige debat om kræftforhold, han spillede sin betydelige rolle i gennemførelsen af den største lægekongres på dansk grund, ESMO, og så valgte han at bruge sit mandat på at give Medicinrådet positiv rygvind uden at kaste grus i maskineriet. 

Nu kommer en ny formand med en anden indstilling, og i denne sag kommer han – helt utroligt, faktisk – på tværs af Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, som hverken i høringssvar eller i sine kommentarer undervejs i processen, der har ført til dannelsen af Medicinrådet, har turdet hæve sin røst for at arbejde for at læger naturligvis også skal kunne ansøge som godkendelse af lægemidler. 

Heller ikke LVS gjorde opmærksom på at lægerne skal have lov at søge i sit høringssvar.

I stedet er det altså DSKO der nu mener det. På det punkt er Lars Henrik Jensen enig med Kræftens Bekæmpelse og Danske Patienter, som også finder det mest naturligt, at industrien ikke skal være ene om at kunne søge om lægemiddelgodkendelse og at læger har soleklar legitimitet til at søge om godkendelse, f.eks. hvis industrien fravælger at arbejde for at få et nyttigt lægemiddel lanceret i Danmark. 

Lars Henrik Jensen har ovenikøbet et nyt og godt argument for sikre lægerne adgang til at søge om godkendelse: ”Jeg håber, at vi kan lave flere forskerinitierede undersøgelser. Det er dem, der vil kunne vise, at noget medicin kan bruges til andre indikationer og at vi kan gøre tingene på en anden måde. Det vil så typisk være forskning, vi selv kommer på, der vil danne baggrund for en ansøgning til Medicinrådet.”

Det er et godt argument, men heller ikke det argument kunne Andreas Rudkjøbing komme i tanke om da han skulle levere Lægeforeningens høringssvar under Medicinrådets tilblivelse. 

Det skal blive godt at følge DSKO’s formand i de kommende år.

God vind.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift