Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Løhde kritiserer regionerne for fejlprognose

Sundhedsminister Sophie Løhde gik i rette med regionerne efter deres markante overvurdering af medicinudgifternes stigning i en prognose fra valgkampen før sommerferien.

”Det er ikke kønt,” var hendes kommentar om Danske Regioners forudsigelse om at medicinudgifterne vil fordobles i årene frem til 2020, en forudsigelse der indgik i økonomiforhandlingerne mellem regeringen og regionerne, og som har vist sig at skyde alvorligt over mål.

Ministeren glædede sig også over at prognosen ikke holder, og at medicinudgifterne nu stagnerer.

”Det er positivt, men vi har stadig medicinudgifterne i fokus,” sagde hun, og understregede, at hun var tilfreds med økonomiaftalen med regionerne, også på medicinområdet.

Regionernes fejlprognose blev afsløret i Onkologisk Tidsskrift i slutningen af oktober, og det er denne afsløring, der har fået Liselott Blixt til at stille spørgsmålet.

Sophie Løhdes udsagn kom frem i Folketingets spørgetid, hvor sundhedsministeren skulle forholde sig til et spørgsmål fra formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), som ønskede at høre ”ministerens holdning til, at regionerne meddelte store medicinudgifter og samtidig truede med fyringer på det grundlag, når det allerede nu viser sig, at udfordringerne ikke var så store, som de beskrev?

Regionernes fremtid

Siden denne forudsigelse har alt jo handlet om prioritering, og altså på et forkert grundlag. Med deres fejlskøn har regionerne skabt bekymring blandt patienterne. Nu føler de, at de belaster systemet, når de får dyr medicin. Det går også ud over personalet. Der er skabt frygt for fyringsrunder," sagde Liselott Blixt i sin begrundelse.

Liselott Blixt gik så vidt som at opfordre ministeren til at overveje regionernes fremtid efter denne og andre sager, som regionerne ikke har haft styr på. Men det afviste ministeren.

”Vi er optaget af patienterne, ikke af strukturerne. Vi måler regionerne på deres evne til at skabe konkrete resultater,” sagde Sophie Løhde.

Baggrunden for sagen er, at væksten i medicinudgifterne ikke bliver så voldsom som regionerne ellers forudsagde under valgkampen og i optakten til forhandlingerne om økonomiaftalen. Den forudsigelse fik regionerne og hospitalsledelser over hele landet sammen med faglige foreninger som Lægeforeningen og DSR til at kræve handling - at nu måtte politikerne tage ansvar, så medicinudgifterne ikke udhulede hospitalernes budgetter.

I foråret var det regionernes vurdering, at de samlede medicinudgifter ville vokse med 900 mio. kr. i år, således at det samlede forbrug ville blive 8,4 mia. kr. i 2015, en vækst på 12 procent. I de efterfølgende år forventede regionerne lignende væksttal, hvilket ville føre til en fordobling af medicinudgifterne fra 2014 til 2020.

Men det er ikke gået som regionerne spåede. Ifølge de seneste tal fra Amgros oplevede hospitalerne stigninger i medicinudgifterne i årets første kvartal på 22-26 procent i forhold til de samme måneder året før. Men i andet kvartal faldt væksten imidlertid til 7-9 procent, og i det seneste kvartal, der sluttede i september, er væksten blevet et til et lille fald på 1-2 procent. Derfor bliver stigningen i år 6-7 procent snarere end regionernes skøn på 12 procent.

Nu tegner det til at væksten for hele året bliver det halve, og at de samlede medicinudgifter godt kan lande under 8 mia. kr., svarende til en vækst på 6-7 procent.

Dermed skrider udgangspunktet for regionernes samlede prognose, der forudså at medicinudgifterne ville blive 13-14 mia. kr. i 2020.

Kultur