Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Massivt flertal af onkologer ærgrer sig over regional ulighed

Et massivt flertal af onkologerne i Danmark erkender, at der er problemer med regional ibrugtagning af lægemidler, som ellers er godkendt til national anvendelse af KRIS.

Det viser Onkologisk Tidsskrift spøgeskemaundersøgelse om Kræftplan IV.

Onkologerne, som jo er speciallæger i medicinsk behandling af kræftpatienter, og som derfor er den lægegruppe, der har forstand på kræftlægemidler, erkender, at der er forskelle i regionernes ibrugtagning. 47 procent af onkologerne mener, at der er forskelle.

Over for dem står en andel på 9 procent, som ikke mener, at der er sådanne problemer.

Det er langt flere end blandt andre kræftlæger, hvor andelen der mener, at der regional ulighed, er 32 procent over for en andel på 20 procent, der ikke mener, at der er problemer.

Til gengæld er der bred enighed om at den kommende kræftplan skal rette op på regionale forskelle i kræftbehandlingen.

8 ud af 10 svarer ”ja” eller ”ja, i meget høj grad” til spørgsmålet om, hvorvidt udligning af regionale forskelle er en opgave for Kræftplan IV.

12 procent svarer ”måske” og kun 5 procent svarer ”nej”.

Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Ulrik Lassen mener, at svarene i undersøgelsen er udtryk for, at det ikke findes et overblik over, hvor store de regionale forskelle er.

”I virkeligheden er der vel ikke rigtigt nogen, der ved det, for der er ikke lavet opgørelser over det. Vi har ingen tilstrækkelige databaser, der følger patienternes forløb i den onkologiske behandling. Man kan have en mening om det, og et indtryk af det, men det er ikke noget, der dokumenteres nogen steder. Alle er enige om, at der ikke bør være regionale forskelle i behandlingen, og det er noget af det, vi håber, at Kræftplan IV kommer til at fokusere på. Vi har et stort ønske om at få lavet en form for registrering, så man kan måle, om der er regionale forskelle,” siger Ulrik Lassen.

10. Er der, efter din bedømmelse, regionale forskelle i ibrugtagning af lægemidler, som er godkendt af KRIS til national anvendelse.
Onkologer   Øvrige end onkologer
Svarmuligheder Procent Antal Procent Antal
Ja, i meget høj grad 6,40% 3 8,60% 3
Ja 40,40% 19 22,90% 8
Måske 21,30% 10 14,30% 5
Nej 8,50% 4 14,30% 5
Nej, overhovedet ikke 0,00% 0 5,70% 2
Ved ikke 23,40% 11 34,30% 12
Kommentar 4   3
Besvarelser 47   35
Sprang over 0   1

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført ved at etablere et afstemningsmodul på Tidsskrifternes hjemmeside. Når brugerne klikkede på et digitalt element, blev de videreført til det digitale spørgeskema, som så blev udfyldt. En del af deltagerne er dog blevet interviewet per telefon til undersøgelse, og deres besvarelser er blevet publiceret på Onkologisk Tidsskrifts hjemmeside. 

Undersøgelsen har været forbeholdt læger, og i alt har ca. 1000 kræftlæger haft mulighed for at deltage.

Svarene er indsamlet i perioden 1. november 2015 og 15. januar 2016.

Undersøgelsen har alene haft deltagelse af uddannede kræftlæger fra alle stillingsniveauer. I alt 84 har givet deres svar. Af dem er den største gruppe speciallæger på overlæge eller afdelingslægeniveau. Undersøgelsen har endvidere deltagelse af knap 10 procent ledende overlæger og yderligere 2,4 procent cheflæger. Endelig er 34,5 procent yngre læger og det drejer sig om medlemmer af Foreningen af Yngre Onkologer, altså læger, der er under speciallægeuddannelse til at blive onkologer.

83 procent af deltagerne i undersøgelsen kommer fra de tre ’store’ regioner, Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark. Region Nordjylland bidrager med 7,4 procent af deltagerne og Region Sjælland med 9,9 procent.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ. Den afspejler 84 speciallægers synspunkter.

Den samlede undersøgelse, ’Rapport fra virkeligheden - 84 kræftlægers input til Kræftplan 4’, offentliggøres snart på Onkologisk Tidsskrift og Hæmatologisk Tidsskrift. 

kræftplan IV

Kultur