Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Medicinrådet skal inddrage lægefaglige eksperter

Medicinrådet er et godt resultat af prioriteringsdebatten, men det er afgørende, at lægefaglige eksperter inddrages løbende i rådets vurderingsprocesser. Sådan lyder udmeldingen fra nyudnævnt formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen.

{snippet LHJ}

”Jeg synes, at den prioriteringsdebat, der har været, har båret frugt til, at der i udgangspunkt er kommet et fornuftigt grundlag for Medicinrådet. Vi havde gerne set, at der var en stærkere lægelig repræsentation i Medicinrådet, og vi vil derfor være meget opmærksomme på, at Medicinrådet bruger muligheden for at tage ad hoc-eksperter ind til vurdering af medicinen – sådan at det ikke kun beror på det, industrien kommer med, og det, som man metodisk kan udregne om effekt og bivirkninger. Det er også nødvendigt, at der deltager nogle folk i processen, som sidder med de her patienter i det daglige,” siger han.

Udmeldingen fra Medicinrådet har været, at det, af hensyn til hastigheden, først og fremmest blive lægemiddelproducenterne, som skal ansøge om ibrugtagning af nye lægemidler. Mens Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) ikke har reageret på denne ændring i proceduren, har DSKO, side om side med Danske Patienter, ytret ønske til rådet om, at læger også skal kunne ansøge, f.eks. i forbindelse med resultater fra forskerinitierede undersøgelser.

”Medicinrådets arbejde er nok i første omgang møntet en del på ny medicin, som jo kommer fra industrien, men DSKO har anmodet om, at læger selvfølgelig også skal kunne gå gennem Medicinrådet, hvis vi mener, at der er noget, der skal godkendes. Det, er jeg overbevist om, at der også bliver åbnet op for,” siger han og tilføjer:

”Jeg håber, at vi kan lave flere forskerinitierede undersøgelser. Det er dem, der vil kunne vise, at noget medicin kan bruges til andre indikationer og at vi kan gøre tingene på en anden måde. Det vil så typisk være forskning, vi selv kommer på, der vil danne baggrund for en ansøgning til Medicinrådet.”

En af Medicinrådets formænd, Steen Werner Hansen, har tidligere til Onkologisk Tidsskrift udtrykt åbenhed over for, at ikke kun lægemiddelproducenter, men også læger, kan ansøge om ibrugtagning af nye lægemidler

”Det har jeg stor sympati for, og det er noget, vi kommer til at diskutere. Jeg håber, at vi bliver dækket ind på den måde, som vi har lagt op til nu, men hvis der er nogle huller, vil vi bestemt kigge på at få dem lukket. For mig er det ikke et kontroversielt forslag, og jeg tror snildt, at vi kan håndtere ansøgninger fra begge parter. Det vigtigste er, at vi får de relevante ansøgninger ind. Fokus er at få taget de rigtige lægemidler i brug til de rigtige patienter til den rigtige pris,” sagde Steen Werner Hansen til Onkologisk Tidsskrift i november.

Alt i alt har Lars Henrik Jensen tiltro til, at Medicinrådet vil kunne luge ud i uhensigtsmæssig brug af dyr medicin og føler sig også overbevist om, at rådet vil sikre, at effektiv, ny medicin vil blive taget i brug hurtigt.

”Der har været nogle klare udfordringer i, at der har været alt for meget alt for dyr medicin, der har haft en alt for lille effekt. Så vidt jeg kan se, er det en opgave, som Medicinrådet kan løse fint, så vi kan få ryddet ud i den lange række af dårlige former for medicin, der har været alt for dyr. Der er for mig ingen tvivl om, at hvis der kommet noget ordentlig, effektiv medicin, er Medicinrådet også en instans, hvor det lynhurtigt vil kunne komme igennem,” siger han.

Lars Henrik Jensen, Medicinrådet

Kultur