Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

OUH får ny professor i kræft og familiesygepleje

Karin Brochstedt Dieperink, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i kræft og familiesygepleje på Onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut, SDU, hvor hun også er viceinstitutleder.

Planen er, at Karin Brochstedt Dieperink i sit professorat skal opbygge den sygeplejefaglige forskning på OUH's onkologiske afdeling. Derudover fortsætter hun sin forskning i patient- og familieinddragelse i forbindelse med senfølger, rehabilitering eller palliation relateret til kræftforløb og skal udvikle interventioner målrettet familier berørt af kræft.

Karin Brochstedt Dieperink har siden 2010 lavet forskningsprojekter inden for senfølger, rehabilitering, palliation, innovation og sygepleje til patienter med kræft. Forskningen har de senere år i tiltagende grad inkluderet familien, idet forskning har vist, at det at have kræft ikke kun påvirker den enkelte patient, men hele familien. Flere projekter har haft en innovativ inddragende tilgang, f.eks. med brug af patientrapporterede oplysninger (PRO) eller med videokonsultationer og videostuegang. Forskningen har blandt andet medført, at patienter og familier på det nye OUH i højere grad skal tilbydes mulighed for videostuegang.

Interessen for familieforskning har medført, at Karin Brochstedt Dieperink i samarbejde med en styregruppe har oprettet Family Focused Healthcare research Center, FaCe (Center for Familiesundhed) på Klinisk Institut. Karin Brochstedt Dieperink er desuden formand for Dansk Selskab for Familiesygepleje.

Karin Brochstedt Dieperink har været initiativtager til oprettelsen af Dansk Forskningsnetværk for Sygeplejersker i kræftfeltet, som nu inkluderer mere end 40 forskere og ph.d.-studerende fra hele landet. Hun arbejder desuden tæt sammen med europæiske og australske forskere og er adjungeret professor på Griffith University i Brisbane.

 

Padcev anbefalet mod lokalt-avanceret eller metastatisk blærekræft i EU

Det europæiske lægemiddelagenturs udvalg for humanmedicin (CHMP) anbefaler, at Padcev (enfortumab vedotin) godkendes mod lokalt-avanceret eller metastatisk blærekræft.

DCCC-netværk: Brug PRO systematisk og med et formål

Patientrapporterede oplysninger (PRO) kan ikke stå alene, men skal bruges systematisk, aktivt og med et formål. Sådan lød budskabet på årsmødet i netværket DCCC PRO, der blev afholdt i november.

Immunterapi inden BRAF-hæmmer forbedrer overlevelsen ved modermærkekræft

Immunterapi inden målrettet behandling med BRAF-hæmmer forbedrer den samlede overlevelse og progressionsfri overlevelse ved metastatisk melanom.

Nordjyske forskere udvikler test til tidlig diagnosticering af bugspytkirtelkræft

Kan bugspytkirtelkræft diagnosticeres ved hjælp af en simpel blodprøve? Det vil et forskerhold fra Mave-Tarm Kirurgisk Afdeling og Afdeling for Molekylær Diagnostik, Aalborg Universitetshospital Aalborg UH forsøge at svare på.

Enhertu mod HER2+ metastatisk brystkræft får proriteret gennemgang i USA

Enhertu (trastuzumab deruxtecan) er blevet tildelt såkaldt Priority Review i USA for patienter med HER2-positiv metastatisk brystkræft, som tidligere er blevet behandlet med et HER2-rettet antistofkonjugat.

Tukysa øger fortsat overlevelsen mod HER2+ brystkræft og hjernemetastaser

Behandling med tyrosinkinase-hæmmeren Tukysa (tucatinib) giver fortsat en øget overlevelse hos patienter med stabile hjernemetastaser og HER2-positiv brystkræft efter ca. 30 måneder.

Året der gik - onkologiske highlights i 2021

2021 har budt på store landvindinger og forandringer i onkologiens landskab. Det har været et år præget af stor travlhed på de danske kræftafdelinger, hvor covid-19-pandemien satte sit præg af flere omgange.

Kultur

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  MS Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Redaktion

  Webmaster

  Journalister

  • Redaktionschef
   Helle Torpegaard
   helle@medicinsketidsskrifter.dk

   Journalister

   Anne Mette Steen-Andersen - videnskabelig redaktør
   Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
   Bo Karl Christensen - diabetes, onkologi
   Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
   Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi

   Tilknyttede journalister

   Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
   Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Maria Cuculiza - kultur, neurologi
   Gorm Palmgren - onkologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
   Ebbe Fischer - allround
   Natacha Houlind Petersen - allround
   Nana Fischer - allround

  Om os