Tiragolumab skuffer som supplerende immunterapi mod småcellet lungekræft
ASCO: Tillæg af den eksperimentelle TIGIT-hæmmer tiragolumab til behandling med Tecentriq (atezolizumab) i første linje havde ingen effekt på den samlede overlevelse hos patienter med småcellet lungekræft.
Det viser fase III-studiet SKYSCRAPER-02 (abstract LBA8507), der blev offentliggjort på ASCO 2022 som late breaking abstract.
”Resultaterne betyder, at vores standardbehandling til patienter med omfattende småcellet lungekræft forbliver den samme,” udtaler studiets hovedforfatter, Charles M. Rudin fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York i en ASCO-pressemeddelelse.
Forskerne bag SKYSCRAPER 02-studiet havde håbet at finde en synergieffekt ved at tillægge tiragolumab til atezolizumab, da mange patienter ES-SCLC progredierer på behandling med atezolizumab alene.
Synergieffekten udeblev i det kliniske studie
I SKYSCRAPER-02 blev 490 SCLC-patienter med og uden hjernemetastaser fulgt i 13,9 måneder; 243 modtog tiragolumab i tillæg til den øvrige immun- og kemoterapi, 247 modtog placebo og den allerede godkendte kombinationsbehandling. Nærværende data udgør en final analyse, hvad den progressionfrie overlevelse (PFS) angår og en interimanalyse, hvad samlet overlevelse (OS) angår. Forskerne fandt ingen ekstra behandlingsgevinst ved at tillægge tiragolumab. Den synergieffekt, der var antydet i præklinisk forskning, udeblev.
Til gengæld var behandlingen veltolereret, og forskerne bag studiet kigger nu fremad mod endelige data på den samlede overlevelse. Derudover vil det pågående SKYSCRAPER-01-studie såvel som SKYSCRAPER 03-studierne afprøve TIGIT-hæmmeren på NSCLC-patienter også.
Behandling med atezolizumab sammen med kemoterapi (carboplatin + etoposid), som det aktuelle studie har forsøgt at bygge videre på, er godkendt som førstelinjebehandling i USA og Europa. Behandlingen er ikke godkendt herhjemme. Overlæge Jon Lykkegaard Andersen fra Herlev og Gentofte Hospital har tidligere udtalt til Onkologisk Tidsskrift, at han grundet manglende behandlingseffekt er ”overordentligt i tvivl” om, hvorvidt behandlingen bliver godkendt af Medicinrådet i Danmark.
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .