Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Triple-kemoterapi skuffer i fase III-studie mod galdekræft

ASCO GI: En triple-behandling med kemoterapierne gemcitabin+cisplatin+nab-paclitaxel giver ikke en statistisk signifikant overlevelsesfordel mod galdekræft sammenlignet med gemcitabin+cisplatin alene. Dog er der en tendens til fordel for triple-behandlingen. 

Det viser resultaterne fra fase III-studiet SWOG 1815, der blev præsenteret på den amerikanske kræftkongres ASCO GI 2023 (abstract #LBA490).

SWOG 1815-studiet fulgte ellers op på opmuntrende resultater fra et fase II-studie på 60 patienter, der indikerede en median samlet overlevelse (OS) på 19,2 måneder i nyligt diagnosticeret fremskreden galdekræft behandlet med nab-paclitaxel, gemcitabin og cisplatin.

I SWOG 1815 indgik 441 patienter randomiseret 2:1 til gemcitabin-cisplatin med eller uden nab-paclitaxel. Det primære endepunkt var OS.  

Undersøgelsespopulationen havde en medianalder på omkring 63, og kvinder udgjorde 55 procent af det samlede antal patienter. To tredjedele af patienterne havde et intrahepatisk primært tumorsted, og 16 procent havde hver ekstrahepatisk eller galdeblærekræft.  

Den primære analyse viste en median OS på 12,7 måneder med gemcitabin og cisplatin, i stigende grad til 14,0 måneder med tilsætning af nab-paclitaxel. Median progressionsfri overlevelse (PFS) steg fra 6,4 til 8,2 måneder med nab-paclitaxel. Forskellen mellem armene var dog ikke statistisk signifikant. 

Analyse af OS ud fra tumorsted viste ingen signifikante forskelle, selvom patienter med galdeblærecancer så ud til at opnå større fordel af at få tillagt nab-paclitaxel (median OS 17,0 versus 9,3 måneder, median PFS 9,6 versus 5,6 måneder).

Derudover havde patienter med lokalt fremskreden sygdom en median OS på 19,2 måneder med kombinationen af ​​tre lægemidler versus 13,7 måneder med gemcitabin+cisplatin.  

Samlet responsrate (ORR) favoriserede også nab-paclitaxel-armen for patienter med galdeblærecancer (44 procent mod 22 procent) og lokalt fremskreden sygdom (34 procent versus 21 procent). 

Grad 3-4 toksicitet (især hæmatologisk toksicitet) forekom oftere ved tilsætning af nab-paclitaxel, men seponering på grund af behandlingsrelaterede bivirkninger (AE'er) var ens mellem de to grupper.

 

 

Kultur