Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Blodtryksmedicin koblet til nedsat risiko for tarmkræft

Blodtrykssænkende lægemidler som ACE-hæmmere kobles til lavere risiko for at udvikle tyktarms- og endetarmskræft i stort observationelt studie.

Det er det største studie til dato, der undersøger om ACE-hæmmere og ARB’er (angiotensin II-receptorblokkere) har indvirkning på colorektalkræft.

Og studiet er også et af de bedre, vurderer Anton Pottegård.

”Der er efterhånden en del epidemiologiske studier på området. Det her er helt klart i den bedre ende rent metodemæssigt. De konkluderer måske lidt vel skarpt, men signalet er interessant nok til, at det er værd at se nærmere på,” siger Anton Pottegård, professor på Afdeling for klinisk farmakologi og farmaci ved Syddansk Universitet. 

Forskerne er også selv tilfredse med studiet, der er udgivet i tidsskriftet Hypertension:

”Dette er den første undersøgelse, der viser de potentielle fordelagtige virkninger af ACE-hæmmere og ARB'er på udvikling af colorektalkræft, baseret på en stor gruppe af patienter, der var kræftfrie i starten af undersøgelsen," udtaler seniorforfatter til studiet, Wai K. Leung, i pressetekst på Eurekalert. Han er læge og klinisk professor i medicin ved University of Hong Kong.

Markant effekt i løbet af tre år

Forskerholdet bag studiet analyserede patientdata for over 187.897 voksne fra Hongkong i perioden 2005 til 2013. Udgangspunktet var alle der havde fået lavet en koloskopi for colorektalkræft, som var negativ. 

Undersøgelsens primære endepunkt var colorektalkræft diagnosticeret mellem 6 og 36 måneder efter at have gennemgået koloskopi.

Inden for denne population anvendte 30.856 (16,4 procent) ACE-hæmmere eller ARB'er.

Analysen fandt, at: 

  • dem, der tog ACE-hæmmer eller ARB, havde en 22 procent lavere risiko for at udvikle colorektalkræft i de efterfølgende tre år, sammenlignet med den resterende gruppe.
  • fordelene ved ACE-hæmmere og ARB'er blev set hos patienter 55 år eller ældre og patienter med en historie med tyktarmspolypper;

”ACE-hæmmere og ARB’er tages af patienter med højt blodtryk, hjertesvigt og nyresygdomme, men reduktionen i colorektalkræft-risiko kan være en yderligere faktor, som læger skal overveje, når de vælger blodtrykssænkende medicin,” foreslår Wai K. Leung. 

Resultatet skal repliceres

Den konklusion er Anton Pottegård dog ikke enig i. Han vurderer tværtimod, at vi er godt stykke fra et resultat, der har kliniske implikationer. Der er flere elementer ved studiet, der rejser spørgsmål.

Et af de røde flag ved studiet er, at risikoreduktionen begrænset til de første tre år efter den negative koloskopi. 

”At der ikke ses en effekt efter tre år antyder, at det ikke er kausalt. Hvis noget virkelig forebygger kræft, burde effekten snarere blive stærkere med tiden. Derudover er signalet ikke ret specifikt, da studiet også rapporterer beskyttende effekter af andre blodtrykspræparater, hvilket bør gøre læseren mistænksom,” siger Anton Pottegård.  

Alligevel vil Anton Pottegård diskutere resultatet med sin forskningsgruppe.

”Det er helt klart noget, at vi vil drøfte i gruppen, og den vil ryge på listen over studier, vi vil overveje at replicere,” siger Anton Pottegård.

Kultur

  • Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

    BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

  • Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant

    TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden. 

  • Overlægernes formand: Jeg ville virkelig gerne kunne synge opera

    KULTUR-TEMPERATUR: Overlægernes formand Susanne Wammen drømmer om at kunne synge opera. Men hun må nøjes med at gå i Operaen og se 'Tryllefløjten' i stedet. Det var til gengæld også en stor, og utraditionel, kulturoplevelse.  

  • Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

    BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

  • Veloplagt podcast gør patienter klogere på psykiatrien

    PODCAST: Hvad gør man, hvis man som psykiater igen og igen oplever mismatch mellem patienternes forventninger til psykiatrien, og det psykiatrien kan levere? Man laver selvfølgelig en podcast om psykiatri, der gør op med misforståelser og fejlinformation. Podcasten er godt selskab, men spørgsmålet er, om den rammer sin målgruppe.

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj har flair for at tegne

    KULTUR-TEMPERATUR: Region Hovedstadens regionsformand Lars Gaardhøj bliver mindet om sit ansvar over for patienterne via en podcast med kræftramt skuespiller. Derudover kan han lide at tegne bygninger og huse, når han en sjælden gang har ledige hænder.

  • Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

    BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

  • Ny dansk podcastserie om sundhed kaster kritisk lys på sundhedsmyndighederne

    PODCAST: Læge Alexander Mackenzie og ernæringsterapeut Patricia Højbo har lanceret en ny podcastserie om sundhed og sygdom med fokus på viden, de mener mangler i sundhedsvæsenet. Serien har et ofte subjektivt syn på sundhed, en lidt for sludrende stil, og værten er for ukritisk. Alligevel er serien veloplagt og kan være værd at lytte til.

  • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

    PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

  • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

    TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.