AI-apparat til at opdage tyktarmskræft godkendt i USA

Det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har godkendt det første apparat nogensinde, der bruger kunstig intelligens til at opdage potentielle tegn på tyktarmskræft.

Apparatet, som lyder navnet GI Genus, bruger kunstig intelligens til at hjælpe klinikere med at opdage polypper eller formodede tumorer i tyktarmen i realtid under en koloskopi.

GI Genus bruger kunstig intelligens (AI) til at fremhæve områder i tyktarmen med læsioner, som kan være tegn på kræft. Apparatet markerer potentielle læsioner, som den indlejrer i videoen fra koloskopi-kameraet under en koloskopi. Markørerne fortæller behandleren, at noget bør undersøges nærmere. GI Genus kan således ikke selv diagnosticere, men kan bruges sammen med koloskopi til at spotte tegn på tyktarmskræft mere effektivt. 

FDA har godkendt GI Genus på baggrund af et randomiseret kontrolleret studie af en patientgruppe med bekræftede adenomer eller karcinomer i tyktarmen. Studiet viste, at behandlere, der brugte både koloskopi og GI Genus opdagede karcinomer eller adenomer hos 55,1 procent af patienterne mod 42 procent med koloskopi alene - en forbedring på 13 procent.

“Kunstig intelligens kan transformere sundhedsvæsnet og forbedre patientbehandlinger”, siger en talsperson for FDA. “Studier viser, at oversete læsioner kan være et problem for selv erfarne klinikere under screeninger for tyktarmskræft. Klinikere har nu et værktøj, der kan gøre dem bedre til at opfange gastrointestinale læsioner, de måske ellers havde overset.”

Brugen af apparatet førte til flere udførte biopsier, men der blev ikke rapporteret flere bivirkninger som følge af det større antal biopsier.