Måling af ctDNA og HPV forudsiger analkræftpatienters forløb

En analyse, der kan måle cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) og HPV i blod, kan bruges til at forudsige forløbet for en gruppe af patienter med analkræft.

Det konkluderer et dansk forskerhold, som håber, at deres resultater på sigt kan lede til mere skræddersyet strålebehandling for alle patienter med HPV-relateret kræft.

”Jeg forestiller mig, at vi i fremtiden tager en blodprøve fra vores patienter og fortæller dem, hvad den viser, og hvilken behandling vi anbefaler. Det vil formentlig føre til en bedre behandling for den enkelte. Strålebehandling er effektivt mod analkræft, men den kan også give bivirkninger i form af arvæv ved endetarmen, og det vil vi gerne undgå, når vi kan, f.eks. ved at give lidt færre stråler til patienter, hvor en mindre dosis stråler er nok til at fjerne kræften,” siger en af hovedkræfterne bag studiet, læge og forsker ved Aarhus Universitetshospital Anna Cecilie Lefevre, på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

I undersøgelsen, som er publiceret i Cancers (https://www.mdpi.com/2072-6694/13/10/2451/htm#) og præsenteret på den europæiske stråleterapi- konference ESTRO, indgår 88 patienter, som er behandlet for analkræft. De fik taget blodprøver i starten af behandlingen, midtvejs og til slut i behandlingen. Ud fra blodprøvesvaret kunne patienterne inddeles i tre grupper.

I den ene gruppe forsvandt HPV-DNA’et hurtigt fra blodet. Ingen af disse patienter fik senere tilbagefald. I den anden gruppe var der stadig HPV-DNA i blodprøve nummer to, men ikke i den sidste. Hos disse patienter var der risiko for tilbagefald af analkræft i området, hvor kræften opstod første gang. I undersøgelsens tredje gruppe var der stadig målbar HPV-DNA i den sidste blodprøve. Her havde kræften hos nogle af patienterne spredt sig til andre organer i løbet af opfølgningsperioden.

Resultaterne peger på, at ændringer i HPV-DNA i blod har potentiale til at blive et vigtigt redskab i en mere skræddersyet kræftbehandling, konkluderer forskerholdet.

Næste skridt er at afprøve resultaterne i et nyt stort nordisk studie, der ledes af klinisk professor ved Aarhus Universitetshospital, Karen-Lise Garm Spindler, som også er vejleder for Anna Cecilie Lefèvre.

Karen-Lise Garm Spindler kalder resultaterne nogle af de mest tydelige og lovende, som hun har set inden for sit forskningsfelt.

”Vi mangler redskaber til at skræddersy behandlingen til den enkelte patient, og her har vi et meget lovende muligt redskab til at skræddersy både behandlingen og det opfølgende forløb for patienter med HPV-relateret kræft. Studiet handler om analkræft, men princippet kan formentlig være det samme ved de andre kræftformer, der er relateret til infektion med HPV,” siger Karen-Lise Garm Spindler.