Keytruda giver imponerende responsrater mod pMMR metastatisk kolorektalcancer
ESMO-GI: Tillæg af Keytruda (pembrolizumab) til kemoterapi (CAPOX) og Avastin (bevacizumab) resulterer i en sygdomskontrolrate på 96 procent hos patienter med pMMR/MSS metastatisk kolorektalcancer (mKRC) og høj immuninfiltration.
Det viser de foreløbige resultater af fase II-studiet FFCD 1703 POCHI, som blev præsenteret på det europæiske onkologiske selskab ESMO’s GI-møde (abstract #LBA1).
Immunterapi til pMMR var i det hele taget et tema, som fyldte meget på ESMO GI.
”Det er absolut et fremtrædende emne på kongressen. Man har opnået virkelig gode resultater med immunterapi til patienter med dMMR cancer, så nu er det store spørgsmål, om man kan udpege patienter med pMMR, som er følsomme for immunterapi,” siger overlæge Lone Nørgård Petersen fra Kræftafdelingen på Rigshospitalet. Hun deltog selv i ESMO GI, som blev afholdt i München.
I POCHI blev pembrolizumab, CAPOX og bevacizumab evalueret som førstelinjebehandling til patienter med pMMR/MSS mCRC med en høj immuninfiltration defineret ved mindst én positiv immunscore (Immunoscore® og/eller TuLIS). Det primære endepunkt var en forbedring af progressionsfri overlevelse ved 10 måneder fra 50 procent til 70 procent. De sekundære endepunkter inkluderede samlet overlevelse, sygdomskontrolrate. sikkerhed og varighed af respons (DoR).
Imponerende responsrater
Mellem april 2021 og maj 2024 blev 182 patienter screenet på 40 centre. 28 patienter (15 procent) havde mindst én positiv immunscore og blev derfor inkluderet i POCHI. Medianalderen var 66 år og 61 procent var mænd. 43 procent havde højresidig primærtumor, 65 procent havde RAS-muterede tumorer, 29 procent havde lungemetastaser, og 46 procent havde levermetastaser.
Ved data-cutoff 27. maj 2024 var medianopfølgningen 19 måneder, og 13/28 patienter (46 procent) var stadig i behandling. 21 procent opnåede komplet respons, 54 procent opnåede delvist respons, og 21 procent opnåede stabil sygdom, hvilket svarer til en sygdomskontrolrate på 96 procent. Median varighed af respons var 10 måneder. Den progressionsfri overlevelsesrate efter 12 måneder var 68 procent, og 25 ud af 28 patienter var stadig i live.
Lone Nørgård Petersen hæfter sig især ved sygdomskontrolraten.
”De opnår en sygdomskontrolrate på 96 procent, hvilket er meget højt. Vi plejer at sige, at 70 procent er en høj sygdomskontrolrate med standardbehandling med kemoterapi og targeterede stoffer. Desuden opnår 21 procent af patienterne klinisk komplet respons på CT, hvilket også er imponerende. Det er bestemt spændende resultater,” siger hun.
”Man skal dog huske på, at det er et fase II-studie med en lille patientgruppe, så vi har ikke noget sammenligningsgrundlag. Det bliver at spændende at se resultaterne af et større fase III-studie.”
Der blev observeret mindst én grad 3-4 behandlingsrelateret bivirkning hos 64 procent af patienterne, og der var ingen behandlingsrelaterede dødsfald.