Immunterapi-kombination øger PFS ved MSI-H eller dMMR metastatisk kolorektalcancer
Opdivo (nivolumab) i kombination med Yervoy (ipilimumab) giver en signifikant bedre progressionsfri overlevelse (PFS) end kemoterapi for patienter med mikrosatellit-instabilitet-høj (MSI-H) eller mismatch reparationsmangel (dMMR) metastatisk kolorektalcancer (mCRC), som ikke tidligere har modtaget behandling for metastatisk sygdom.
Det viser data fra fase III-studiet CheckMate 8HW, hvis nyeste resultater er publiceret i The New England Journal of Medicine, har forskere fra Hôpital Saint Antoine, Assistance Publique–Hôpitaux de Paris i Frankrig evalueret Opdivo plus Yervoy sammenlignet med Opdivo alene eller kemoterapi hos patienter med MSI-H eller dMMR mCRC.
Patienterne i studiet blev tilfældigt tildelt enten Opdivo plus Yervoy, Opdivo alene eller kemoterapi med eller uden målrettede behandlinger i et 2:2:1-forhold. De dobbelte primære endepunkter var PFS med Opdivo plus Yervoy sammenlignet med kemoterapi som førstelinjebehandling og PFS med Opdivo plus Yervoy sammenlignet med Opdivo alene hos patienter, uanset tidligere systemisk behandling.
I den nye præspecificerede interimanalyse blev det første primære endepunkt vurderet. I alt 303 patienter, som ikke tidligere havde modtaget systemisk behandling for metastatisk sygdom, blev randomiseret til at modtage Opdivo plus Yervoy eller kemoterapi. 255 patienter havde MSI-H- eller dMMR-tumorer.
Ved en gennemsnitlig opfølgning på 31,5 måneder var PFS-resultater signifikant bedre med immunterapi-kombinationen end med kemoterapi. 24-måneders PFS var 72 procent ved behandling med Opdivo plus Yervoy, mens den var 14 procent med kemoterapi. Yderligere analyser viste en forskel på 10,6 måneder i den begrænsede gennemsnitlige overlevelsestid til fordel for Opdivo plus Yervoy, hvilket er i overensstemmelse med den primære analyse af PFS. Desuden favoriserede de præspecificerede undergruppeanalyser konsekvent Opdivo plus Yervoy frem for kemoterapi, idet PFS var numerisk højere efter 12 måneder i alle undergrupper. Opdivo plus Yervoy førte også til bedre PFS-resultater end kemoterapi blandt alle patienter, der blev randomiseret.
Grad 3 eller 4 behandlingsrelaterede bivirkninger forekom hos 23 procent af patienterne i immunterapi-gruppen og hos 48 procent af patienterne i kemoterapigruppen. Bivirkningerne var i overensstemmelse med de etablerede profiler for hvert enkelt lægemiddel, og der blev ikke identificeret nye sikkerhedsproblemer.
Ud fra resultaterne konkluderer studiets forfattere, at PFS-resultater fra CheckMate 8HW-studiet er i overensstemmelse med tidligere data for førstelinjebehandling med Opdivo plus Yervoy fra det ikke-randomiserede CheckMate 142-studie og understøtter brugen af kombinationen hos patienter med MSI-H eller dMMR mCRC.