Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

En sund livsstil mindsker dødsrisikoen efter tyktarmskræft

ASCO 2017: Patienter med tyktarmskræft, som lever sundt under og efter adjuverende behandling, har 42 procent lavere risiko for at dø end de, der har en mindre sund livsstil.

Det viser Alliance-studiet, hvis resultater præsenteredes fredag den 2. juni på en oral session på årets ASCO-møde (Abstract 10006).

Studiet har i perioden 1999-2001 indskrevet 992 patienter med tyktarmskræft i stadium 3 og undersøgt virkningen af ​​to typer adjuverende kemoterapi for tyktarmskræft på kræfttilbagefald og død. Patienternes livsstil blev vurderet to gange som led i forsøget ved hjælp af validerede undersøgelser.

Patienterne blev tildelt en score fra 0-6, ud fra i hvor høj grad deres livsstil matchede de amerikanske onkologers sundhedsanbefalinger (ACS Guidelines for Nutrition and Physical Activity) for kræftoverlevere. En score på 0 indikerede ingen sund opførsel, mens en score på seks var udtryk for en sund adfærd på alle parametre. Forskerne vurderede patienternes sundhed baseret på anbefalinger for opretholdelse af en sund kropsvægt, regelmæssig fysisk aktivitet og en kost rig på hele korn, grøntsager og frugt og et lavt indtag af rødt kød og forarbejdet kød. Alkoholforbrug blev også medtaget i vurderingen.

Hver af de sunde opførsler blev vægtet ligeligt, men vurderingen af ​​kostkomponenter var mere kompleks, da forskerne måtte score rødt og forarbejdet kød, fuldkorn og grøntsager og frugt hver for sig og derefter opbygge en samlet kostscore.

Over en gennemsnitlig opfølgning på syv år havde de 91 overlevere, der havde de sundeste livsstilsresultater (5-6 point), 42 procent lavere risiko for død og en tendens til nedsat risiko for tilbagefald i forhold til de 262 overlevere, der scorede den dårligste livsstil (0-1 point).

Når de, der drak alkohol, var inkluderet i scoren, havde de 162 overlevende med den højeste livsstilscore (6-8 point) 51 procent lavere risiko for død og 36 procent lavere risiko for kræfttilbagefald end de 187 overlevende, der havde den mindst sunde livsstil (0-2 point).

Forbindelserne var ikke drevet af nogen bestemt livsstilsfaktor. Kropsvægt, regelmæssig fysisk aktivitet og en sund kost var alle vigtige.

Forskerne bag studiet bemærker, at mange kræftoverlevere har sundhedsproblemer, såsom diabetes eller hjertesygdom, og at en sund livsstil kan bidrage til at forbedre det generelle helbred. De understreger endvidere, at deres nye resultater viser, at en sund livsstil også kan forbedre tyktarmskræftspecifikke resultater, men at en sund livsstil alene ikke bør betragtes som en erstatning for standardkemoterapi og andre behandlinger for tyktarmskræft, som har forbedret overlevelsen betydeligt.  

Tags: ASCO 2017

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift