Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Aspirin reducerer kræft med op til 47 procent

UEGWeek: Et nyt studie viser, at aspirin reducerer kræft i fordøjelsesorganer, og medicinsk aspirinbehandling er da også én af vejene frem for forebyggelse af kræft, siger dansk professor.

Ud over at mindske hovedpine, tandpine eller muskelsmerter kan aspirin, acetylsalicylsyre, også mindske risikoen for kræft. Langtidsbrug af aspirin viser nemlig signifikant reduktion af kræft i fordøjelsessystemet på op til 47 procent, fremgår det af et studie, som netop er blevet fremlagt på den årlige konference, United European Gastroenterology, UEG, i Barcelona i Spanien.

I registerstudiet, som blev udført på 600.000 mennesker, har forskerne sammenlignet kræftforekomst hos personer, der ikke har indtaget aspiriner, med patienter, som har fået aspirin på recept gennem en længere periode. I gennemsnit havde personerne i studiet et forbrug af aspirin igennem 7.7 år.

Af studiet fremgår, at forskerne fandt en reduktion på 47 procent i incidensen af leverkræft og kræft i spiserøret, en 38 procent stor reduktion af mavekræft, 34 procent reduktion af bugspytkirtel og 24 procent reduktion af tarmkræft.

Og resultaterne kommer da heller ikke bag på professor ved Københavns Universitet, Nils Brünner, som i flere år har arbejdet med aspirin som forebyggelse mod kræft:

”Aspirinbehandling er givetvis én af de veje, som vi skal gå for at forebygge kræftsygdomme, som jo stiger og stiger i antal. Vi er derfor også på vej med et interventionsstudie med aspirin til mennesker i højrisiko for tarmkræft,” siger han til Medicinsk Tidsskrift.

Kræft i fordøjelsesorganerne udgør omkring hver fjerde kræfttilfælde i Europa og er indenfor top-fem af dødsfald på grund af kræftsygdom. Knap hver tredje kræftdød er på grund af kræft i fordøjelsesorganerne. Og det nye studie, som er udført af professor Kelvin Tsoi, Chinise University of Hongkong, er da også kun et af en stribe både danske og internationale studier gennem de seneste år, der peger på aspirin som en mulig metode til forebyggelse. Men advarsler om bivirkninger som blødning og mavesår har som oftest været en del af disse studiers konklusioner.

Og professor, Nils Brünner, mener da heller ikke, at alle danskere nu skal på apoteket og købe aspirin for at undgå kræft:

”Selvfølgelig skal der også ved præventiv aspirinbehandling være balance mellem gavn og bivirkninger. Derfor er det heller ikke alle danskere, der skal have aspirin forebyggende, men kun personer i særlig høj risiko for at udvikle cancer,” forklarer han.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift