Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
"Hvis jeg personligt havde brug for et jerntilskud, ville jeg forsøge at undgå jerncitrat," siger Nathalie Scheers. Foto: Yen Strandqvist/Chalmers

Visse jerntilskud kan påvirke udviklingen af ​​tyktarmskræft

To almindelige jernforbindelser - jerncitrat, der fås som et jerntilskud, og EDTA iron, der er et godkendt tilsætningsstof i fødevarer i USA og i EU1 - øger dannelsen af ​​en kendt biomarkør for kræft.

Det viser en ny undersøgelse publiceret i Oncotarget.

I studiet har forskerne studeret to jernforbindelser, jerncitrat og EDTA iron, som tidligere har vist sig at forværre tumordannelsen hos mus med tyktarmskræft. Forskerne undersøgte effekten af ​​normale supplerende doser af de to jernforbindelser på to typer dyrkede humane tyktarmskræftceller. Til sammenligning målte de effekten af jernsulfat, som er et af ​​de mest almindelige jerntilskud på markedet. Det saltede jernsulfat havde ingen effekt på kræftbiomarkøren amfiregulin. Det havde imidlertid både jerncitrat og EDTA iron, selv ved lave doser.

EDTA iron er godkendt til berigelse af fødevarer i EU og USA og bruges i mange lande for at forhindre jernmangel. I Kina og Pakistan er der eksempelvis tilsat EDTA iron til hvedemel, og i Brasilien, Mexico og Filippinerne bruges det i pulveriserede drikkevarer. I EU er EDTA iron til stede i lægemidler til børn med jernmangel.

Studiets initiativtager og hovedforfatter Nathalie Scheers, som er forskerassistent ved Chalmers tekniska högskola, Göteborg, påpeger, at undersøgelsen blev udført på humane kræftceller dyrket i laboratoriet, da det ville være uetisk at udsætte mennesker for forsøget. Selvom resultaterne peger på mulige mekanismer og effekter, der kræver forsigtighed, skal det undersøges yderligere, understreger hun.

"I øjeblikket mener jeg, at vi bør følge det anbefalede indtag. Men hvis jeg personligt havde brug for et jerntilskud, ville jeg forsøge at undgå jerncitrat. Vigtigst er det, at forskere og myndigheder begynder at skelne mellem jern og indse, at forskellige former har forskellige biologiske effekter," siger Nathalie Scheers i et interview til Onkologi i Sverige.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift