Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Læge-fokus på ernæring kunne redde patientliv

Kost er stadig et stedbarn i kræftbehandlingen, viser ny undersøgelse blandt kræftlæger foretaget af Onkologisk Tidsskrift.

Det overordnede ansvar for kræftpatienters ernæring ligger hos kræftlægen. Men alligevel føler et flertal af kræftlægerne sig ikke tilstrækkeligt rustede til opgaven.

Sådan lyder konklusionen på en spørgeskemaundersøgelse blandt danske kræftlæger, som Onkologisk Tidsskrift har foretaget.

Et klart flertal (88 procent) mener, at kræftpatienter er i særlig risiko for underernæring(kakeksi). Samtidig erkender over halvdelen af kræftlægerne (59 procent), at man ikke gør nok for at imødegå problemet på deres egen afdeling. Kun knap en tredjedel svarer, at ernæring fylder meget på afdelingen.

Ernæringsundersøgelsen omfatter i alt 27 kræftlæger, og den er således ikke repræsentativ. Lægerne har enten besvaret i et digitalt eller trykt spørgeskema eller de er blevet udspurgt i telefoninterviews. Besvarelserne er indsamlet i perioden maj-august. Der er deltagere fra hele landet, men flest fra Region Hovedstaden.

En målrettet indsats mod kakeksi hos kræftpatienter kunne bedre både overlevelse og livskvalitet. Alligevel er ernæring ikke en højprioritet i dagens kræftbehandling.

Anders Mellemgaard

Ifølge overlæge Anders Mellemgaard fra onkologisk afdeling på Herlev Sygehus er undersøgelsen et godt fingerpeg om tingenes tilstand rundt omkring på de danske kræftafdelinger. Eneste svaghed ved undersøgelsen er, at det sandsynligvis er de læger, der i forvejen interesserer sig for ernæring, der overhovedet har givet sig i kast med at besvare spørgsmålene, siger han.

23 ud af 27 - adspurgte svarer, at lægen bør have ansvaret for igangsættelsen af ernæringsindsatsen.

Synd og skam

”Det overrasker mig, at det er så mange,” siger Anders Mellemgaard.

”Men det betyder nok, at de ved, det er deres ansvar at identificere de patienter, der er i risiko for alvorlig kakeksi. I praksis, i dagligdagen giver de typisk opgaven videre til sygeplejersken, som tager sig af den ernæringsmæssige side af

behandlingen. Dels fordi lægerne ikke føler sig fagligt rustede til opgaven dels på grund af mangel på tid.

Det er min erfaring, at de fleste kræftlæger i en travl hverdag – i Region Hovedstaden er læger f.eks. blevet pålagt at udføre sekretæropgaver – er nødt til at prioritere deres tid. Derfor vælger de at fokusere på det, de betragter som kerneydelsen: Diagnose og behandling. Ernæring hører til i gruppen ”supportive care”. Når en patient kommer ind til en onkolog forventer han/hun, at der fokuseres på strålebehandling og kemokure, og talen falder sjældnere på patientens madvaner,” siger Anders Mellemgaard.

Og det er både synd og skam, mener han.

”Det er dokumenteret, at kræftpatienter, der taber i vægt, har markant højere risiko for at dø. Især patienter med lungekræft, hoved/halskræft og kræft i bugspytkirtlen har risiko for at tabe sig og få et dårligere forløb.

Jeg er overbevist om, at vi kunne forbedre overlevelsen, hvis vi kunne hjælpe patienterne med at holde deres vægt. På min egen afdeling vejer vi løbende patienterne, og de får at vide, at de ikke må tabe sig.”

Ifølge Anders Mellemgaard er der ingen status i at beskæftige sig med kræftpatienters ernæring.

”Desværre står ernæringslære lidt i skyggen af de nye teknikker som f.eks. nye typer af kemoterapi og immunterapi. Der er mere prestige i at beskæftige sig med ny molekylær medicin end med kost.

Og det på trods af, at en indsats for bedre ernæring til kræftpatienter, hurtigt vil give mere value for money end mange af de nye, dyre tiltag på kræftområdet,” fortæller Anders Mellemgaard.

Under en tredjedel af de adspurgte kræftlæger svarer, at ansvaret for den enkelte patients ernæringstilstand ligger hos diætisten.

Det er Anders Mellemgaards erfaring, at diætister på sygehuse i alt for høj grad fokuserer på overvægt. ”Der råder en høj grad af fedt- og kalorieforskrækkelse, men en cancerpatient har jo ikke brug for at tælle kalorier og spise grønt og fedtfattigt.

Cancerpatienter har brug for fagpersoner med viden om den kakektiske tilstand deres krop befinder sig i. På grund af de metaboliske ændringer, som kræftsygdommen forårsager, oplever patienterne et ufrivilligt tab af muskelmasse og fedtvæv. Øvelsen går ud på at forhindre yderligere tab af muskelmasse, og dertil behøver kroppen fedt i lange baner.”

Lægen bør skrive en recept på flødeskumskager, fedt og sødt, fortæller Anders Mellemgaard. Han råder sine patienter til at tage et glas vin, drikke en guldøl og gå ombord i soft-ice, citronfromage, chokolademousse m.m. Alle de ting, der ellers står et ”forbudt-skilt” på.

Stort set alle kræftafdelinger (93 procent) tilbyder deres patienter ernæringsdrikke.

Det er bestemt ingen nem opgave at få kræftpatienter til at spise, erkender Anders Mellemgaard. Patienterne lider typisk af kvalme, madlede, synkebesvær og ændret smagsoplevelse.

”Proteindrik er den lette løsning. Den er lige ved hånden, og så har patienten da fået noget. Men proteindrikke er ikke nok med hensyn til at øge patientens samlede energiindtag, som der er så hårdt brug for, når man er kræftpatient. Proteindrikke er søde og kvalmende. Når man har drukket sådan én, har man absolut ikke lyst til andet!”

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.