Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sorte kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle lymfødem efter brystkræftbehandling

SABCS: Sorte kvinder – og måske latinske kvinder - er langt mere tilbøjelige til at udvikle den belastende bivirkning til brystkræftbehandling, lymfødem, end kaukasiske kvinder.

Det viser et studie fremlagt på den amerikanske brystkræftkongres SABCS 2021 (abstrakt #GS4-01).

Det meste af forskningen i lymfødem som bivirkning til brystkræftbehandling har især været baseret på patienters selvrapporterede symptomer eller lymfødemdiagnosekoder. 

I denne undersøgelse gik forskerholdet efter at vurdere forekomsten af lymfødem baseret på armvolumenmålinger.

Forskerne indskrev 304 brystkræftpatienter, der gennemgik aksillær lymfeknudedissektion mellem november 2016 og marts 2020, og inkluderede 276 patienter, som havde mindst én longitudinel måling efter baseline i analysen.

60 procent af deltagerne var hvide; 20 procent var sorte; 11 procent var asiatiske; og seks procent var latinamerikanske; tre procent rapporterede ikke etnicitet. 

Forskere målte armvolumen ved baseline, postoperativt og med seks måneders intervaller. Forskerne definerede brystkræftrelateret lymfødem som en relativ volumenændring på 10 procent eller mere fra baseline.

Ved 24 måneders opfølgning havde 24,7 procent af kvinderne i undersøgelsen udviklet lymfødem.

Undersøgelsen viste samtidig, at sorte kvinder havde en 3,5 gange øget risiko for lymfødem sammenlignet med hvide kvinder.

Latinamerikanske kvinder i undersøgelsen havde en tre gange øget risiko for lymfødem sammenlignet med hvide kvinder, men den latinamerikanske undersøgelsespopulation var lille, og forfatterne til studiet vurderer, at yderligere undersøgelse er nødvendige for at bekræfte dennne del af resultaterne. 

Undersøgelsen viste også, at kvinderne, der fik neoadjuverende kemoterapi efterfulgt af aksillær lymfeknudedissektion, var dobbelt så tilbøjelige til at udvikle lymfødem sammenlignet med kvinder, der fik foretaget en operation først efterfulgt af aksillær lymfeknudedissektion.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift