Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Mindfulness hjælper på senfølger hos brystkræftpatienter

Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi (MBKT) kan mindske smerterne og øge livskvaliteten for patienter behandlet for brystkræft.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der er offentliggjort i Journal of Clinical Oncology.

I undersøgelsen blev 129 kvinder, som oplevede moderate til svære smerter efter deres brystkræftbehandling, tilbudt at deltage i et forsøg, hvor de enten modtog et otte-ugers forløb med MBKT eller kom på en venteliste.

Resultaterne viste, at kvinderne i MBKT-gruppen oplevede færre smerter, havde højere livskvalitet og brugte mindre smertestillende medicin end kontrolgruppen i op til seks måneder efter at have deltaget i programmet.

Baggrunden for projektet med mindfulness er en landsdækkende undersøgelse fra 2015 af 1.905 danske kvinder behandlet for brystkræft, hvor forskere fra Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi, Aarhus Universitet, har undersøgt forekomsten af smerter syv-ni år efter deres brystkræftoperation. Her viste resultaterne, at cirka hver femte kvinde oplever smerter næsten dagligt eller flere gange dagligt.

85 procent af de kvinder, som bliver diagnosticeret med brystkræft, overlever i dag. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift