Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Mindfulness hjælper på senfølger hos brystkræftpatienter

Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi (MBKT) kan mindske smerterne og øge livskvaliteten for patienter behandlet for brystkræft.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der er offentliggjort i Journal of Clinical Oncology.

I undersøgelsen blev 129 kvinder, som oplevede moderate til svære smerter efter deres brystkræftbehandling, tilbudt at deltage i et forsøg, hvor de enten modtog et otte-ugers forløb med MBKT eller kom på en venteliste.

Resultaterne viste, at kvinderne i MBKT-gruppen oplevede færre smerter, havde højere livskvalitet og brugte mindre smertestillende medicin end kontrolgruppen i op til seks måneder efter at have deltaget i programmet.

Baggrunden for projektet med mindfulness er en landsdækkende undersøgelse fra 2015 af 1.905 danske kvinder behandlet for brystkræft, hvor forskere fra Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi, Aarhus Universitet, har undersøgt forekomsten af smerter syv-ni år efter deres brystkræftoperation. Her viste resultaterne, at cirka hver femte kvinde oplever smerter næsten dagligt eller flere gange dagligt.

85 procent af de kvinder, som bliver diagnosticeret med brystkræft, overlever i dag. 

NYHEDSANALYSE:

Fem vigtige input til MDT-konferencer

Intet er så godt at det ikke kan - og bør - forbedres. Det gælder også det multidisciplinære arbejde med kræftpatienter, hvilket reelt er blevet den vigtigste organisatoriske udvikling af kræftindsatsen i de senere år. Men ærligt talt, så er det projekt slet ikke i mål med de rigtige organisatoriske løsninger.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift