Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere finder 72 nye genvarianter der øger risikoen for brystkræft

Over 500 forskere verden over har samarbejdet i jagten på ​​gener, som øger kvinders risiko for brystkræft, og har fundet 72 nye genetiske varianter, der bidrager til en øget risiko for brystkræft.

Resultaterne er offentliggjort  i Nature.

Forskerne har analyseret genetisk information fra 275.000 kvinder, hvoraf 146.000 blev diagnosticeret med brystkræft. De har fundet 72 nye genetiske varianter, der bidrager til en øget risiko for brystkræft. Ud af disse varianter er 65 almindelige varianter, der prædisponerer for brystkræft, og yderligere syv prædisponerer specifikt for østrogenreceptor-negativ brystkræft.

Sammenlagt med tidligere resultater er der nu omkring 180 kendte genetiske varianter forbundet med brystkræft. En del af resultaterne er også forbundet med andre tumortyper såsom prostatakræft og æggestokkræft.

Målet med at kigge efter nye gener, der bidrager til en øget risiko for at få brystkræft, er, at identificere kvinder, der har en højere genetisk risiko end andre. Med de nye resultater kan forskerne f.eks. konkludere, at kvinder, der bærer en kombination af flere genetiske risikovarianter, har 3,5 gange højere risiko for brystkræft end den generelle befolkning. Disse kvinder vurderes at være en procent af befolkningen, mens andre risikofaktor-varianter indebærer mere end halvdelen af ​​alle kvinder.

Forskerne bag resultaterne påpeger, at i takt med, at der opdages flere genetiske varianter, der øger risikoen for brystkræft, vil praksis vedrørende undersøgelse af kvinder, der har brystkræft i familien, sandsynligvis komme til at ændre sig.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift