Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen bør træde varsomt

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Metaanalyser: En kop kaffe om dagen koblet med mindre risiko for lever- og hudkræft

Dagligt indtag af kaffe ser ud til at have en forebyggende effekt på udvikling af lever- og hudkræft, viser en stor gennemgang af metaanalyser i Nature Communications.

Det såkaldte umbrella review gennemgik data fra 860 offentliggjorte metaanalyser, som undersøgte forbindelsen mellem fødevareindtag og risikoen for at udvikle og dø af 11 forskellige typer kræft.

Metaanalysen viste en mindsket risiko for leverkræft (relativ risiko [RR] pr. 1 kop/dag; 0,85; 95 procent CI, 0,81–0,90) og hudkræft (RR 0,95; 95 procent CI, 0,94–0,97). Korrelationen er middelstærk.

En af forklaringerne på den tilsyneladende forebyggende effekt af kaffe kan, ifølge forfatterne til umbrella reviewet, være, at kaffes anti-inflammatoriske egenskaber beskytter mod sygdomme, som forårsages af inflammation - såsom kræft. Derudover er kaffe blevet koblet til lavere værdier af alanin-aminotransferase og aspartat-aminotransferase, hvilket muligvis også har en forebyggende effekt mod leverkræft, skriver forskerne i studiet.

Alkohol koblet til flere kræfttyper end tidligere

Analysen undersøgte sammenhængen mellem de 11 kræftformer og indtag af forskellige typer af fødevarer, deriblandt også alkohol. Forskerne fandt, at alkoholindtag er koblet med en øget risiko for flere kræfttyper end tidligere antaget.

Alkohol er koblet til en øget risiko for blandt andet tarmkræft, flere typer brystkræft, spiserørskræft hos mænd (RR pr. 10 gram alkohol/dag, 1,33; 95 procent CI, 1,22–1,46), hoved- og halskræft (RR for mundhulekræft, 1,15; 95 procent CI, 1,09–1,22; RR for kræft i øvre dele af luft- og spiserør, 1,18; 95 procent CI, 1,11–1,26) og dødelighed ved leverkræft (RR, 1,02; 95 procent CI, 1,01–1,03).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift