Forskere får 10 mio. kr. til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft

Adjunkt Joanna Maria Kalucka fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har fået 10 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til sammen med en tysk kollega at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Tyktarmskræft er én af de mest almindelige kræftformer, og samtidig også en tumortype, som kan sprede sig til blandt andet leveren. Sammen med Dr. Lena-Christin Conradi fra University of Göttingen i Tyskland vil Joanna Maria Kalucka undersøge to former for metastaser.

Den første er en type af kræftceller, som skaber yderligere blodkar og dermed hjælper kræften med at sprede sig. Den anden er en mere invasiv metasteringstype, hvor kræftceller angriber eksisterende blodkar. De to forskere vil identificere de molekylære signaturer for metastaser til leverkræft blandt andet ved at undersøge tumorer på celleniveau og blodprøver fra patienter.

Håbet er, at patienters prognoser forbedrer sig, hvis behandling kan målrettes de givne metastaser i højere grad, end det er tilfældet i dag.