Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Seks års opfølgning: Strålebehandling én gang dagligt er ikke bedre end to ved SCLC

ELCC: Strålebehandling to gange dagligt plus kemoterapi er at foretrække frem for strålebehandling én gang dagligt plus kemoterapi ved småcellet lungekræft (SCLC) med begrænset udbredelse. 

Det konkluderer forskerne bag en analyse af opfølgningsdata efter seks år fra fase III-studiet CONVERT præsenteret på den europæiske lungekræft kongres ELCC 2024 (abstrakt #193O).

CONVERT er et fase III internationalt randomiseret klinisk studie, der har sammenlignet effekten og sikkerheden ved én gang daglig (OD) og to gange daglig (BD) strålebehandling (RT) i kombination med kemoterapi (cisplatin/etoposid) til patienter med småcellet lungekræft.

Studiet, som anvendte tre-dimensionelle konforme RT-teknikker og tillod intensitetsmoduleret RT, havde til formål at afgøre, hvilket af de to doseringsregimer der ydede de bedste langtidsresultater. 

Blandt de overlevende patienter (n=164) viste resultaterne efter en median opfølgningsperiode på 81,2 måneder en median overlevelse på 25,4 måneder (95% CI 21,1–30,9) for OD-armen sammenlignet med 30,0 måneder (95% CI 25,3–36,5) for BD-armen, med en hazard ratio (HR) på 1.13 (95% CI 0,92–1,38), p=0,247.

Der var altså ikke statistisk signifikant forskel i overlevelsen mellem de to behandlingsregimer, men med en tendens til bedre overlevelse i BD-gruppen.

Uændret standardbehandling

Der blev ikke rapporteret om behandlingsrelaterede dødsfald efter den indledende analyse i 2017.

Analysen af sen toksicitet viste, at syv patienter i OD-armen fik grad 3 esophagitis, hvoraf fire udviklede striktur eller fistulation. Til sammenligning var der ingen patienter i BD-armen, som fik disse bivirkninger. Grad 3 lungefibrose blev observeret hos henholdsvis to og tre patienter i OD- og BD-armen. 

På baggrund af disse resultater konkluderer forskerne, at da OD RT ikke viste sig at være overlegen, og da denne behandling havde en lidt værre toksicitetsprofil efter 80 måneders opfølgning, bør 45 Gy BD forblive standardbehandlingen for patienter med begrænset stadie SCLC.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.