Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt lægemiddel giver hidtil uset overlevelse ved tidligere behandlet SCLC

ELCC: Den bispecifikke T-celle-engager tarlatamab giver holdbare responser og hidtil usete overlevelsesresultater hos patienter med tidligere behandlet småcellet lungekræft (SCLC). Det viser langtidsdata fra fase I-studiet DeLLphi-300.

De nye data, som blev præsenteret på European Lung Cancer Congress (ELCC) den 22. marts, omfatter langsigtede resultater og intrakraniel aktivitet fra DeLLphi-300. I studiet blev tarlatamab evalueret hos patienter med tidligere behandlet SCLC og stabile hjernemetastaser. Det primære endepunkt var sikkerhed, mens sekundære endepunkter omfattede objektiv responsrate (ORR), varighed af respons (DOR), progressionsfri overlevelse (PFS) og samlet overlevelse (OS).

I retrospektive eksplorative analyser blev CNS-tumorernes sum af længste diametre (SOD) vurderet hos patienter med mindst en hjernelæsion ved baseline.

I alt 152 patienter blev behandlet med tarlatamab ≥ 10 mg (gennemsnitlig opfølgning 12,1 måneder) i studiet.

Resultatet viste, at:

  • På tværs af kohorter var ORR 25 procent med en gennemsnitlig DOR på 11,2 måneder.
  • 25 patienter havde en behandlingsvarighed på mindst et år (interval 52-150 måneder), inklusive otte patienter, som blev behandlet i mindst 104 uger.
  • Gennemsnitlig PFS var 3,5 måneder, og gennemsnitlig OS var 17,5 måneder.
  • PFS- og OS-estimater ved 12 måneder var henholdsvis 16,7 procent og 57,9 procent.
  • Ud af 16 patienter med en baseline CNS-læsion på mindst 10 mm faldt CNS-tumor SOD med mindst 30 procent hos 10 patienter (62,5 procent).
  • Ud af otte patienter, der afsluttede hjernestrålebehandling mindst 50 dage før påbegyndelse af tarlatamab, havde tre patienter minimum 30 procent fald i CNS-tumor SOD.
  • Der blev ikke identificeret nye sikkerhedssignaler ved tarlatamab.

Selvom de nye resultater er begrænset til analyser af behandlede, stabile hjernemetastaser, understøtter den CNS-tumorkrympning, der følger efter tarlatamab-behandling og strålebehandling, yderligere undersøgelse af tarlatamabs intrakranielle effekt, understreger forskerne bag undersøgelsen.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.