Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt lægemiddel giver hidtil uset overlevelse ved tidligere behandlet SCLC

ELCC: Den bispecifikke T-celle-engager tarlatamab giver holdbare responser og hidtil usete overlevelsesresultater hos patienter med tidligere behandlet småcellet lungekræft (SCLC). Det viser langtidsdata fra fase I-studiet DeLLphi-300.

De nye data, som blev præsenteret på European Lung Cancer Congress (ELCC) den 22. marts, omfatter langsigtede resultater og intrakraniel aktivitet fra DeLLphi-300. I studiet blev tarlatamab evalueret hos patienter med tidligere behandlet SCLC og stabile hjernemetastaser. Det primære endepunkt var sikkerhed, mens sekundære endepunkter omfattede objektiv responsrate (ORR), varighed af respons (DOR), progressionsfri overlevelse (PFS) og samlet overlevelse (OS).

I retrospektive eksplorative analyser blev CNS-tumorernes sum af længste diametre (SOD) vurderet hos patienter med mindst en hjernelæsion ved baseline.

I alt 152 patienter blev behandlet med tarlatamab ≥ 10 mg (gennemsnitlig opfølgning 12,1 måneder) i studiet.

Resultatet viste, at:

 • På tværs af kohorter var ORR 25 procent med en gennemsnitlig DOR på 11,2 måneder.
 • 25 patienter havde en behandlingsvarighed på mindst et år (interval 52-150 måneder), inklusive otte patienter, som blev behandlet i mindst 104 uger.
 • Gennemsnitlig PFS var 3,5 måneder, og gennemsnitlig OS var 17,5 måneder.
 • PFS- og OS-estimater ved 12 måneder var henholdsvis 16,7 procent og 57,9 procent.
 • Ud af 16 patienter med en baseline CNS-læsion på mindst 10 mm faldt CNS-tumor SOD med mindst 30 procent hos 10 patienter (62,5 procent).
 • Ud af otte patienter, der afsluttede hjernestrålebehandling mindst 50 dage før påbegyndelse af tarlatamab, havde tre patienter minimum 30 procent fald i CNS-tumor SOD.
 • Der blev ikke identificeret nye sikkerhedssignaler ved tarlatamab.

Selvom de nye resultater er begrænset til analyser af behandlede, stabile hjernemetastaser, understøtter den CNS-tumorkrympning, der følger efter tarlatamab-behandling og strålebehandling, yderligere undersøgelse af tarlatamabs intrakranielle effekt, understreger forskerne bag undersøgelsen.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.