”Vi har været i tvivl om, hvad vi skulle gøre, men vi har taget en beslutning om at indgå et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Det har krævet, at vi har måttet drosle ned for samarbejdet med medicinalindustrien,” siger Lisbeth Søbæk Hansen. Foto: Søren Osgood
Lungekræftforening: Ja til Medicinrådet og nej til industrien
WCLC18: Patientforeningen Lungekræft har besluttet at prioritere en plads i Medicinrådets fagudvalg for lungekræft over samarbejdet med medicinalindustrien. Det vil medføre en kraftig nedskæring på foreningens oplysningsindsats, fortæller formand for Patientforeningen Lungekræft Lisbeth Søbæk Hansen.
”Vi har været i tvivl om, hvad vi skulle gøre, men vi har taget en beslutning om at indgå et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Her har vi også ønsket at sige ja tak til en plads i Medicinrådet, fordi vi håber at kunne være med til at påvirke ibrugtagningen af ny medicin med de erfaringer, vi har. Det har krævet, at vi har måttet drosle ned for samarbejdet med medicinalindustrien,” siger Lisbeth Søbæk Hansen og fortsætter:
”Det er en dyr omkostning for os, for det er firmaerne, der bidrager med støtte til vores oplysningsmateriale. Det må vi skære ned på fra næste år. Jeg ved ikke, hvor vi står økonomisk set om et år, så vi tager et år ad gangen og ser, hvad der sker.”
Selvom Patientforeningen Lungekræft står ved sin beslutning om at vinke farvel til firmasponsorater, synes Lisbeth Søbæk Hansen, at den strenge habilitetspolitik, Medicinrådet lægger for dagen, er unødvendig.
”Jeg synes, at det er en trist udvikling. Det burde ikke være nødvendigt, det har altid kørt godt. Vi går ikke ud og rådgiver vores medlemmer om, hvilke lægemidler de skal bruge. Det har vi slet ikke nok viden til at gøre. Vi samarbejder med alle, der har lyst til at samarbejde med os, og favoriserer ingen. Så jeg kan slet ikke se, at det er et problem,” siger hun.
At Patientforeningen Lungekræft nu skal deltage i arbejdet i Medicinrådet kommer til at betyde, at foreningen vil deltage i færre møder i udlandet. Medicinrådets habilitetspolitik betyder nemlig, at Lisbeth Søbæk Hansen ikke længere kan tage på rejser betalt af medicinalindustrien.
”Vi kommer til at gå glip af den viden, vi får, og de erfaringer, vi udveksler, når vi deltager i møder med patienter fra andre lande. Det er ærgerligt. Flere af vores bestyrelsesmedlemmer er syge med tilbagefald, så de kan ikke rejse, og nu er jeg bundet af Medicinrådet og kan heller ikke rejse. Det var bedre, hvis vi havde fortsat, som vi hele tiden har gjort,” siger Lisbeth Søbæk Hansen.
Patientforeningen Lungekræfts deltagelse på WCLC er ikke sponsoreret af medicinalindustrien.