Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

CT-scanning på vej til at blive prognostisk værktøj

WCLC18: Inden for den nærmeste fremtid vil CT-scanninger kunne bruges til at forudsige, hvilke patienter med lungekræft det vil gå godt, og hvilke det vil gå skidt.

Det fortæller professor Olfred Hansen fra Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, som på årets WCLC var såkaldt ’discussant’ på en session, der handlede om forskellige modeller af CT-scanninger i lungekræft.

”Noget, der er meget spændende for tiden er, at man kan via CT-scanninger kan bruge noget, vi kalder biometrics, der svarer til biomarkører, men vurderet ud fra scanninger. Det er en måde at få en prognostisk faktor på, som er uafhængig af blod- og vævsprøver og klassiske parametre som køn, alder osv. Det giver os noget, som er taget fuldstændigt fra tumoren selv. Det er en fremadskridende teknologi og noget, vi selv beskæftiger os med i Odense,” siger Olfred Hansen.

Fordelen ved en CT-scanning er, at man kan få et detaljeret billede af ikke kun tumoren, men også området omkring tumoren, fortæller Olfred Hansen.

”Når man kigger på en CT-scanning af en lungekræftpatient, er det ikke bare hvidt. Hvis man går tættere på, kan man se, at det slet ikke er homogent. Der ligger noget biologisk information her, som vi kan bruge til at sige, hvem det går godt, og hvem det går skidt,” siger han og tilføjer:

”Hvis det kan verificeres i store kohorter, f.eks. ved hjælp af big data, vil man tidligt kunne gå ind og se, hvad vi skal vi gøre noget mere ved, og hvor vi ikke behøver at være så aktive.”

Det gode ved den nye teknologi er, at den som udgangspunkt kun kræver en CT-scanner, hvilket allerede eksisterer.

”Det kræver noget udvikling, og det koster. Men har man først CT-scanneren, og har man den rette model, kan man smide dataene ind i et computerprogram og beregne en prognose. Det er det store perspektiv,” siger Olfred Hansen.

CT-scanning som prognostisk værktøj bruges indtil videre kun på eksperimentelt plan, men perspektiverne for metoden er store, mener Olfred Hansen. Ikke mindst vil en kombination af CT-scanning med andre prognostiske værktøjer fremover komme til at spille en vigtig rolle i behandlingen af lungekræft, spår han.

WCLC18

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.