Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

CT-scanning på vej til at blive prognostisk værktøj

WCLC18: Inden for den nærmeste fremtid vil CT-scanninger kunne bruges til at forudsige, hvilke patienter med lungekræft det vil gå godt, og hvilke det vil gå skidt.

Det fortæller professor Olfred Hansen fra Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, som på årets WCLC var såkaldt ’discussant’ på en session, der handlede om forskellige modeller af CT-scanninger i lungekræft.

”Noget, der er meget spændende for tiden er, at man kan via CT-scanninger kan bruge noget, vi kalder biometrics, der svarer til biomarkører, men vurderet ud fra scanninger. Det er en måde at få en prognostisk faktor på, som er uafhængig af blod- og vævsprøver og klassiske parametre som køn, alder osv. Det giver os noget, som er taget fuldstændigt fra tumoren selv. Det er en fremadskridende teknologi og noget, vi selv beskæftiger os med i Odense,” siger Olfred Hansen.

Fordelen ved en CT-scanning er, at man kan få et detaljeret billede af ikke kun tumoren, men også området omkring tumoren, fortæller Olfred Hansen.

”Når man kigger på en CT-scanning af en lungekræftpatient, er det ikke bare hvidt. Hvis man går tættere på, kan man se, at det slet ikke er homogent. Der ligger noget biologisk information her, som vi kan bruge til at sige, hvem det går godt, og hvem det går skidt,” siger han og tilføjer:

”Hvis det kan verificeres i store kohorter, f.eks. ved hjælp af big data, vil man tidligt kunne gå ind og se, hvad vi skal vi gøre noget mere ved, og hvor vi ikke behøver at være så aktive.”

Det gode ved den nye teknologi er, at den som udgangspunkt kun kræver en CT-scanner, hvilket allerede eksisterer.

”Det kræver noget udvikling, og det koster. Men har man først CT-scanneren, og har man den rette model, kan man smide dataene ind i et computerprogram og beregne en prognose. Det er det store perspektiv,” siger Olfred Hansen.

CT-scanning som prognostisk værktøj bruges indtil videre kun på eksperimentelt plan, men perspektiverne for metoden er store, mener Olfred Hansen. Ikke mindst vil en kombination af CT-scanning med andre prognostiske værktøjer fremover komme til at spille en vigtig rolle i behandlingen af lungekræft, spår han.

Tags: WCLC18

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift