Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Manglende evidens for anbefalinger om prostatakræft-rehabilitering

Sundhedsstyrelsen har publiceret en national klinisk retningslinje for rehabilitering af patienter med prostatakræft. Retningslinjen kan kun give svage anbefalinger, eftersom der er lav evidens for de fleste af de anbefalede interventioners effekt.

Den nye nationale kliniske retningslinje giver blandt andet en svag/betinget anbefaling for, at det bør overvejes at tilbyde moderat til intensiv, superviseret træning til patienter, der påbegynder eller har været i kastrationsbaseret behandling i seks måneder. Der er kun lav evidens for træningens effekt på patientgruppen, og det er et gennemgående problem, fortæller sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, Marlene Øhrberg Krag.

”Generelt må vi sige, at der mangler forskning indenfor stort set alle aspekter af rehabilitering af patienter med prostatakræft. Vi har derfor brug for mere forskning på området som kan komme patienterne til gode,” siger hun. 

En svag/betinget anbefaling med lav evidens giver retningslinjen også til at overveje at tilbyde superviseret bækkenbundstræning frem for udlevering af instruktionsmateriale eller ingen bækkenbundstræning til mænd, som efter prostatektomi for prostatakræft er inkontinente.

Med hensyn til sexologisk rådgivning giver den nye retningslinje en svag/betinget anbefaling for at overveje at tilbyde mænd, der er prostatektomerede, sexologisk rådgivning. Det er der kun meget svag evidens for. Det er i øvrigt god praksis at overveje, om øvrige patienter med prostatakræft bør tilbydes sexologisk rådgivning, lyder det i retningslinjen.

Undersøgelse for depression

Når det kommer til opfølgende undersøgelser er det god praksis at overveje, om patienter med prostatakræft, der er i kastrationsbehandling, skal tilbydes regelmæssig undersøgelse for kardiovaskulære risikofaktorer.

Det er også god praksis at overveje, om patienter med prostatakræft skal tilbydes enten individuel eller gruppebaseret rehabilitering.

Anbefalingen giver en svag/betinget anbefaling med meget lav evidens for at overveje at tilbyde patienter med prostatakræft, der påbegynder kastrationsbaseret behandling, undersøgelse for knoglemineraltæthed. Det er desuden god praksis regelmæssigt at vurdere alle patienter med prostatakræft for depression.

I Danmark lever 18.000 mænd med prostatakræft. Langt de fleste får diagnosen efter, at de er fyldt 55 år, og de fleste patienter er ældre end 65 år. Sundhedsstyrelsen forventer, at antallet af mænd med prostatakræft vil stige i de kommende år.

Patienterne gennemgår vidt forskellige behandlinger alt efter, hvor alvorlig prostatakræften er. Alle de forskellige typer af behandling, fra aktiv overvågning, til strålebehandling og kemoterapi er afgørende for forløbet af kræftsygdommen, men medfører samtidig forskellige bivirkninger.

 

Derfor har det været vigtigt for Sundhedsstyrelsen at gå ind og afdække effekten af forskellige typer af rehabilitering som kan bidrage til at mindske behandlingens bivirkninger og dermed bedre livskvaliteten for patienter med prostatakræft, fortæller Marlene Øhrberg Krag.

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.