Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Praktiserende læger ser ud til at være lige så gode til at finde tarmkræft som hospitaler

Patienter bliver diagnosticeret med tyktarmskræft i samme sygdomsstadier, når praktiserende læger står for den indledende diagnostik, som når hospitalerne står for hele udredningen. Til gengæld er praktiserende lægers ’hit-rate’ højere, hvilket er positivt, vurderer professor John Brandt Brodersen..

Diagnostisk pakkeforløb har været implementeret på forskellig vis i de danske regioner, og patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom er blevet udredt forskelligt, viser rapporter fra VIVE og et videnskabeligt studie fra Københavns Universitet.

I Region Sjælland har den praktiserende læge været ansvarlig for den indledende diagnostiske udredning med blandt andet blodprøver og CT-scanninger, mens Region Hovedstadens hospitaler og diagnostiske centre har taget ansvaret for udredningen fra starten af pakkeforløbet. De øvrige tre regioner har arbejdet med en blanding af disse to modaliteter. 

Det har dog ikke været belyst, hvilken implementering af Diagnostisk pakkeforløb, der er mest gavnlig for patienterne. 

Nu viser et endnu ikke publiceret studie i en afsluttet og godkendt ph.d.-afhandling, at praktiserende læger opnår et mindst lige så godt resultat målt på stadiefordeling af tyktarmskræft, som hvis et hospital og dets diagnostiske center havde stået for hele udredningen. Det tyder på, at patienternes prognose ikke forværres af at lade almenpraktiserende læger stå for den indledende udredning, siger førsteforfatter til studiet Christina Sadolin Damhus.

Christina Sadolin Damhus

”Hvis man bruger sygdomsstadium som surrogatmål for patientprognose, ser der ikke ud til at være forskel på koloncancerpatienters prognose, om de udredes fra starten i almen praksis eller om de udredes på hospitalet. Spørgsmålet er så, hvilket udredningsforløb er mest ressourcekrævende fra et økonomisk, patient eller fagligt perspektiv, men det er endnu ikke undersøgt,” siger Christina Sadolin Damhus, der står bag ph.d.-afhandlingen. Hun er i dag postdoc på Center for Almen Medicin ved Københavns Universitet.

Resultatet er interessant, fordi man endnu ikke kender effekten af Diagnostisk pakkeforløb, og hvilken variation af pakkeforløbet der er at foretrække, fortæller John Brandt Brodersen.

”Med det nye studie kan vi ikke sige noget absolut, men det er den bedst tilgængelige evidens, og den peger på, at det ikke umiddelbart har en gavnlig prognostisk værdi at lade hospitalet indlede kræftudredningen – i hvert fald når det drejer sig om tyktarmskræft,” siger John Brandt Brodersen, professor i almen medicin på Københavns Universitet. Han var vejleder på ph.d.-afhandlingen. 

Samme stadiefordeling 

I studiet har forskerne sammenlignet tyktarmskræftdiagnoserne, når praktiserende læger har stået med udredningsansvaret, og når hospitalerne har haft ansvar for den indledende diagnostik. 

”På det tidspunkt hvor studiet blev gennemført var det i Region Sjælland praktiserende læger, der foretog den indledende udredning af patienterne, hvor det for eksempel i Region Hovedstaden var et diagnostisk center,” siger Christina Sadolin Damhus. 

Helt konkret har forskerne kigget på CT-scanninger af udvalgte områder af kroppen – blandt andet abdomen og thorax – bestilt af praktiserende læger, versus CT-scanninger af samme områder bestilt af hospitaler. 

”Det er disse CT-scanninger, man normalt vil henvise til, hvis man har mistanke om, at symptomerne kunne skyldes kræft. Men vi ved ikke, på hvilken indikation hver enkelt CT-scanning er bestilt, da det ikke er markeret i de nationale registre,” siger Christina Sadolin Damhus. 

For at imødekomme usikkerheden af, hvorfor CT-scanningerne blev bestilt, har forskerne spurgt en række praktiserende læger og diagnostiske centre, hvor ofte de selv vurderer, at de henviser til CT-scanning af abdomen og thorax baseret på mistanke om kræft. Den vurdering har forfatterne til studiet brugt til at udføre en sensitivitetsanalyse, som inddrager en usikkerhed.

Resultatet af analysen peger blandt andet på, at diagnoserne ikke er i et senere sygdomsstadium, når praktiserende læger har startet udredningen. Oddsratio varierede fra 1,08 til 1,10 og var ikke statistisk signifikant, konkluderer forfatterne til studiet.

”Det giver god mening, for tidsmæssigt i udredningsforløbet vil der formentlig være tale om få uger, ikke måneder,” siger John Brandt Brodersen.

I studiet indgik data fra i alt 16.125 kræfttilfælde og 161.199 matchede kontroller. Af tilfældene blev 6186 (38 procent) diagnosticeret med tyktarmskræft i lokaliseret stadium; 6719 (42 procent) i ikke-lokaliseret fase og 3220 (20 procent) med et udefineret stadie. 

Højere HIT-rate i almen praksis

Til gengæld indikerer analysen, at praktiserende læger er mere præcise med de patienter, der skal udredes for alvorlig sygdom, da praktiserende læger opnår større ´hit-rate´ end hospitalerne.

”Vi fandt, at en større andel af de patienter, der begyndte deres udredningsforløb i almen praksis, blev diagnosticeret med tyktarmskræft sammenlignet med patienter, hvor den indledende diagnostiske udredning blev iværksat på hospitalet,” siger Christina Sadolin Damhus. 

Det er et positivt tegn, der underbygger, at praktiserende læger vælger at udrede patienter rettidigt og opnår en højere hit-rate, vurderer John Brandt Brodersen.

”Hit-raten er to-tre gange højere i praksis end på hospitalerne, men det har ikke nogen umiddelbar betydning for patienternes prognose, fordi kræften ikke diagnosticeres i senere stadier. Det er altså ikke kun de mest syge, som almen praksis vælger at udrede. Det indikerer, at der er tale om rettidig diagnostik, og at udredning i almen praksis derfor ikke er ringere, end hvis man havde undersøgt flere patienter på mindre mistanke. Til gengæld reducerer man risikoen for andre mulige skader med en højere hit-rate, for eksempel falsk positive svar, bifund og overdiagnostik,” siger John Brandt Brodersen. 

Han refererer til, at den lavere hit-rate på hospitalerne tyder på, at man undersøger flere patienter uden kræft med CT-scanninger, hvilket kan være belastende for den enkelte patient og have negative sundhedsmæssige konsekvenser. Undersøgelserne kan også betragtes som unødige og dermed spild af ressourcer. 

CT-scanninger på hospital

Det skal nok passe, at man er tilbøjelig til at lave flere CT-scanninger i en hospitalssammenhæng, vurderer Peter Nørregaard, overlæge på Diagnostisk Enhed i Abdominal Centret Bispebjerg Hospital. Han er med til at planlægge udredningen af patienter henvist til diagnostisk pakkeforløb, og der er formentlig nogle af hans bestillinger af CT-scanninger med i datagrundlaget for studiet. 

”Jeg tror, at der skal mindre til for at bestille en CT-scanning for mig end en praksislæge. Processen er meget nem på hospitalet, scanningen foregår inde i huset, og jeg snakker selv med røntgenlægen,” siger han.

Han er begejstret for, at man har undersøgt emnet, og han vurderer ikke, at der er grund til at betvivle resultatet, selv om studiet har sine begrænsninger og usikkerheder. 

”Det er vigtigt, at vi får kastet et lys på det her område. Det er et komplekst område, og der er mange veje til en kræftdiagnose, som er meget lidt udforsket. Så enhver forskning inden for området er velkommen. Der er nogle begrænsninger i studiet, men jeg synes ikke, at der er nogen signaler i data, der tyder på, at det går bedre eller dårligere på den ene eller anden måde,” siger Peter Nørregaard. 

Han fortsætter: 

”Derudover må man sige, at det er et meget positivt resultat, at der ikke er forskel på stadierne. Patienterne er kommet frem til deres diagnose, som de skal.”

Ikke nok evidens til en ændring

Selv om Peter Nørregaard er meget positivt indstillet overfor det nye studie, så mener han ikke, at dette ene studie er ikke nok til at lave en ændring til, hvordan diagnostisk pakkeforløb er implementeret i regionerne.

”Studiet kaster lys på emnet, men man skal være forsigtig med at bruge det som argument for at lave noget om,” siger Peter Nørregaard. 

Christina Damhus Sadolin og John Brandt Brodersen er af samme holdning.

"Dette studie er ikke stærkt nok til at lave noget om, og det var slet ikke meningen med studiet. Meningen med studiet var at undersøge den kritik Region Sjælland har fået (fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse i 2017, red.) for at henvise færre til diagnostisk pakkeforløb end de andre regioner," siger Christina Sadolin Damhus. 

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.