Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Bør motion ordineres for at forebygge kræft?

Selvom data varierer fra kræfttype til kræfttype er der en konsistent tendens til, at moderat, daglig motion har en gavnlig effekt på forebyggelse af visse kræftformer. 

Sådan lyder det fra onkolog Charles J. Ryan fra UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, San Fransisco, som har gennemgået litteraturen på området motion og kræftforebyggelse og præsenterer resultaterne på ASCOs hjemmeside.

Motions rolle og fysisk aktivitet i forebyggelse af kræft er blevet omfattende undersøgt, især for bryst- og tyktarmskræft. Adskillige epidemiologiske og kliniske undersøgelser har vist, at folk, der har en fysisk aktiv livsstil, er mindre tilbøjelige til at udvikle nogle af de mest almindelige og dødbringende kræftformer i forhold til dem, der er stillesiddende.

For brystkræfts vedkommende varierer risikoreduktionen fra 20 procent til 80 procent blandt de forskellige studier, der er lavet. De fleste studier tyder på, at 30 til 60 minutter af moderat til høj intensitet øvelse per dag sænker risikoen for brystkræft. Kvinder, der er fysisk aktive i hele deres levetid, synes at få mest gavn, men dem, der øger den fysiske aktivitet efter overgangsalderen klarer sig også bedre end inaktive kvinder.

Med hensyn til tyktarmskræft tyder forskningen på, at folk, der øger deres fysiske aktivitet, kan sænke risikoen for at udvikle tyktarmskræft med 30-40 procent i forhold til stillesiddende voksne. Der kan opnås en reduktion i risikoen for tyktarmskræft uanset body mass index (BMI), og folk, der er mest aktive, har den største fordel. Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for en beskyttende effekt af fysisk aktivitet på risikoen for endetarmskræft (en beskyttende virkning blev set i nogle case-control studier, men ikke i kohortestudier).

En håndfuld undersøgelser har desuden antydet, at kvinder, der er fysisk aktive har en 20-40 procent reduktion af risiko for livmoderkræft sammenlignet med dem, der ikke motionerer.

Højere niveauer af fysisk aktivitet synes at også beskytte mod lungekræft (op til 20 procents reduktion i risiko), især blandt mænd.

Mindre konsekvent forskning tyder på, at fysisk aktivitet muligvis reducerer risikoen for æggestokkræft og prostatakræft.

Prostatakræft er en sygdom, hvor dataene ikke er i overensstemmelse. Det kan hænge sammen med, at prostatakræft er en heterogen sygdom, og at risikofaktorerne for ikke-aggressiv sygdom og aggressiv sygdom er forskellige. De fleste befolkningsundersøgelser, der er lavet på området, viser ringe effekt af motion på den samlede forekomst af prostatakræft, men dog lavere risiko for aggressiv prostatakræft for dem med de højeste niveauer af kraftig aktivitet (i forhold til ingen form for aktivitet). Studiet Health Professionals Follow-up Study har vist, at mænd på 65 år eller ældre, der dyrker højaktiv fysisk motion, såsom løb, jogging, cykling, svømning eller tennis, i mindst tre timer om ugen har 67 procent lavere risiko for fremskreden prostatakræft og 74 procent lavere risiko for fatal prostatakræft.

Mens observationsdata om fordelene ved motion for forebyggelse af de typer af kræft, der er anført ovenfor, er ret konsekvent, er dokumentation for effekten af ​​motion på forebyggelse af enhver anden form for kræft enten utilstrækkelig eller inkonsistent, konkluderer Charles J. Ryan.

For eksempel fandt en nylig undersøgelse ingen sammenhæng mellem fysisk aktivitet og risikoen for at udvikle gastrisk kræft, rektal-, bugspytkirtel-, blære-, testikel-, nyre- og hæmatologisk kræft. Derimod fandt en samlet analyse af data fra prospektive forsøg med 1,4 mio. deltagere, at fysisk aktivitet var forbundet med lavere risiko for 13 forskellige kræftformer. Fysisk aktivitet i fritiden blev overraskende nok associeret med en højere risiko for modermærkekræft (formentlig på grund af tid brugt udendørs) og prostatakræft.

Samlet set konkluder Charles J. Ryan, at læger bør ordinere motion, fordi beviserne for motions beskyttende rolle mod kræft allerede er stærkt nok for nogle af de mest almindelige kræftformer.

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.