Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Olaparib blåstemplet til vedligeholdelsesbehandling af æggestokkræft

PARP-hæmmeren olaparib (Lynparza) nærmer sig en europæisk markedsføringsgodkendelse til vedligeholdelsesbehandling for nogle patienter med æggestokkræft.

Det Europæiske Lægemiddelagenturs udvalg for lægemidler til mennesker, CHMP, har nemlig meldt ud, at udvalget støtter godkendelsen af olaparib til vedligeholdelsesbehandling af kvinder med platinfølsom, relaps, epithelial højrisiko kræft i æggestokke, æggeleder eller bughinden, der er i komplet eller delvis respons på platinbaseret kemoterapi.

CHMP's anbefaling af olaparib er ikke forbundet med den genetiske mutation BRCA, som op mod 21 procent af kvinder med den mest aggressive form for æggestokkræft har.

Anbefalingen, som nu skal igennem Europa-Kommissionen, er baseret på to randomiserede forsøg, SOLO-2 og Study 19, der viser, at olaparib reducerer risikoen for sygdomsprogression eller død for platinfølsomme patienter sammenlignet med placebo. I de to studier blev risikoen for sygdomsprogression eller død reduceret med hhv. 70 og 65 procent.

"Dataene viser, at olapraib giver langsigtet sygdomskontrol, hvilket forsinker behovet for yderligere kemoterapi til denne bredere gruppe af kvinder med platinfølsom tilbagefald af æggestokkræft uanset deres BRCA-status. Lægemidlet giver også en velkarakteriseret sikkerheds- og tolerabilitetsprofil, som er afgørende for at gøre det muligt for patienterne at fortsætte behandlingen," siger Sean Bohen, som er cheflæge i AstraZeneca, der sammen med MSD står bag olaparib, i en pressemeddelelse.

De bivirkninger, der hyppigst blev observeret i de kliniske forsøg hos patienter, der fik olaparib som enkeltstofbehandling (≥10 procent), var kvalme, opkastning, diarré, dyspepsi, træthed, hovedpine, dysgeusi, nedsat appetit, svimmelhed og anæmi.

Om olaparib

Olaparib (Lynparza) er en 'første-i-sin-klasse' oral poly-ADP-ribose-polymerase (PARP)-hæmmer, der kan udnytte mangler i tumorens DNA-skaderespons (DDR) til at dræbe kræftceller.

Olaparib er godkendt i EU og USA til behandling af æggestokkræft hos kvinder, der er BRCA-positive.

NYHEDSANALYSE:

Fem vigtige input til MDT-konferencer

Intet er så godt at det ikke kan - og bør - forbedres. Det gælder også det multidisciplinære arbejde med kræftpatienter, hvilket reelt er blevet den vigtigste organisatoriske udvikling af kræftindsatsen i de senere år. Men ærligt talt, så er det projekt slet ikke i mål med de rigtige organisatoriske løsninger.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift