Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


FDA skal se Watson efter i sømmene

Samtidigt med, at it-virksomheden IBM på kongresser og i reklamemateriale udråber sin supercomputer Watson for Oncology til at være kræftpatienters bedste rådgiver, er der udbrudt uro i kulisserne, hvor man frygter, at Watson for Oncology i stedet kan skade patienterne.

Amerikanske læger, eksperter og forbrugergrupper kræver nemlig nu, at lovgiverne i kongressen sørger for, at computersystemer, der arbejder med sygdom og sundhed, og som i øvrigt baserer sig på kunstig intelligens som Dr. Watson, hurtigst muligt fremover skal monitoreres af de nationale sundhedsmyndigheder, FDA, som i dag ikke har ret til indsigt i Dr. Watsons kvalitet og patientsikkerhed.

Kritikken kommer blandt andet efter, at det amerikanske sundhedssite, STAT, som ejes af den respekterede avis Boston Globe, i en kulegravende rapport har kritiseret Dr. Watson for Oncology for ikke at leve op til IBM’s teknologiske og medicinske løfter. Rapporten sætter desuden et stort spørgsmålstegn ved supercomputerens sikkerhed for patienterne, da der ifølge STAT hverken foreligger tredjeparts undersøgelse af Watsons kvalitet eller nogen former for eksterne reviews eller evidens for, at Dr Watson for Oncology’s behandlingsforslag er korrekte.

“Indtil vi forstår brugen af den kunstige intelligens, og hvordan algoritmerne fungerer, er der virkelig behov for transparens og kontrol udført af tredje part. Vi ønsker at sikre, at der ikke udføres skader i den sidste del af processerne, siger Dr. Reshma Ramachandran, som er en af to formænd for FDA’s task force i lægernes faglige selskab, National Physicians Alliance.

Ifølge IBM kan Watson for Oncology ellers ved hjælp af blandt andet kunstig intelligens, kognitiv databehandling, adgang til alle relevante internationale forsknings- og behandlingsdata sammenkoble al information om den enkelte patient med henblik på i løbet af sekunder at finde de bedst mulige og særligt skræddersyede behandlingsforlag til hver enkelt patient.

Men på onkologisk afdeling på Rigshospitalet, hvor en række af Danmarks mest anerkendte kræftlæger fra hele landet i efteråret testede Watsons kompetencer overfor lungekræft, brystkræft og mave-tarm kræft, er centerleder Leif Panduro Jensen ikke uddelt begejstret for kvaliteten i behandlingsforslagene efter, at testen viste, at en tredjedel af Watsons behandlingsforslag var behæftede med fejl, at en tredjedel ikke var præcise nok, og at kun den resterende tredjedel var ok.

"Markedsføringen var for optimistisk," lyder centerlederens vurdering.

Men imens de amerikanske sundhedsmyndigheder og lægers faglige  organisation bekymrer sig for mulige, men ukendte risici, afviser IBM kravet om offentlig indsigt ifølge STAT.

"Maskinen behøver ikke regulering, for den er forskellig fra andet medicinsk udstyr. Data er hverken medicin eller medicinsk udstyr, og da den ikke kan sammenlignes med for eksempel en pacemaker eller en CT-scanner, behøver firmaet ikke bevise  overfor regeringen, at den er sikker og effektiv," lyder nogle af IBM’s argumenter imod, at FDA får adgang til at føre opsyn med Dr. Watson’s hjerne.

Onkologisk Tidsskrift har forgæves forsøgt at få en kommentar fra IBM om blandt andet den manglende indsigt fra tredjepart, men IBM har ikke ønsket at besvare spørgsmål herom, selv om IBM i løbet af tre år har solgt Dr. Watson for Oncology til flere end 50 hospitaler i 15 lande.

Hvorvidt det lykkes for kritikerne, at FDA kommer til at regulere Dr.Watson og andre tilsvarende elektroniske produkter fra 2018 forventes at blive afgjort i løbet af efteråret. Men FDA oplyser til STAT, at organisationen er på vej til at udforme vejledende regler, som vil fortælle, hvordan FDA i givet fald vil implementere sine regler i det første kvartal af 2018.   

om Watson for Oncology

 • Det er seks år siden, at IBM offentliggjorde sine planer om at bygge en helbredsfokuseret Dr. Watson ved hjælp af kunstig intelligens.
 • Watson for Oncology, som er trænet af kræftcenteret, Memorial Sloan Kettering i New York, har været en bærende funktion i pilotprojekter og partnerskaber på hospitaler i for eksempel Indien, Thailand, Sydkorea og Mexico, hvor Watson for Oncology ifølge IBM var enig med de deltagende læger i op til 96 procent af tilfældene.
 • De økonomiske aftaler, som IBM indgår med sine hospitalspartnere i forbindelse med brug af Dr. Watson for Oncology er forskellige afhængig af indholdet af indgåede kontrakter og licenser – og hvem kunden er.
 • I februar i år afbrød en IBM`s vigtigste partnere, det internationalt anerkendte kræftcenter, MD Anderson i Texas, sin aftale med IBM om Dr. Watson for Oncology. Begrundelsen var blandt andre, at prisen for høj og resultaterne for ringe.
 • IBM forventer, at Dr.Watson ved åres slutning vil kunne rådgive om mindst 12 forskellige kræfttyper, hvilket udgør 80 procent af alle kræftsygdomme.

- Kilde: Fierce Pharma, juni 2017

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.