Lungekræftpatienterne fortjener langt mere opmærksomhed

- først med nyheder om medicin

Hovedstaden får nye stråleapparater for 323 mio. kr.

Region Hovedstaden har på Rigshospitalet indviet de to første af 17 nye stråleapparater, som skal give kræftsyge borgere i regionen en mere effektiv behandling med meget højere og mere præcise stråledoser.

Der er tale om fem konventionelle stråleapparater og to MR-stråleapparater til i alt 323 mio. kr., og regionens EU-udbud er formentlig verdens hidtil største kontrakt på high-end stråleapparater. De to MR-stråleapparater vil blive en helt ny type, som kombinerer en MR-scanner med et stråleapparat. Region Hovedstaden er første sted i Norden, som indkøber to MR-stråleapparater godkendt til klinisk brug, skriver Region Hoedstaden i en pressemeddelelse.

For mange kræftsyge patienter vil de nye apparater betyde færre behandlinger i stedet for op til 20 gange.

De to nye appararater sættes i drift 30. april og vil dagligt kunne behandle 22 patienter. De resterende apparater installeres og indfases fra 2019 og to-tre år frem. De to særlige MR-stråleapparater installeres på Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital i andet halvår 2018.

De nye apparater indkøbes, fordi analyser i 2014 og 2016 viste, at 15 af regionens 21 stråleapparater i 2017 ville være mere end 10 år gamle, og regionsrådet godkendte i maj 2017 udskiftning af 17 ud af de 21 stråleapparater.

Indvielsen skete i går i fællesskab med Herlev og Gentofte Hospital, hvor yderligere to nye stråleapparater er under installation.

Herlev og Gentofte Hospital og Rigshospitalet leverer til sammen mere end 100.000 strålebehandlinger af kræftpatienter om året.

Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) lægger i en pressemeddelelse vægt på, at den nye behandling kommer til at gribe meget mindre ind i det enkelte menneskes hverdag:

"De fleste mennesker, der bliver syge, vil gerne mindst muligt på hospitalet, så de måske kan passe deres arbejde og være der for deres familie. Med den nye og mere effektive behandling med meget højere og mere præcise stråledoser kan flere kræftsyge patienter nøjes med at skulle ind til behandling 1-3 gange i stedet for op til 20 gange," siger hun.

Kontrakten til samlet set 323 mio. kr. indgås med Varian Medical Systems, som leverer 15 ud af 17 stråleapparater. Varian Medical Systems har til dette udbud indgået underleverandøraftale med virksomheden ViewRay, der leverer de to MR-stråleapparater.

Patienter fra hovedstaden vil fortsat blive overført til Danske Center for Partikel Terapi i Århus, hvis der er behov for den ultrapræcise strålebehandling, protonterapi, ligesom patienter fra andre regioner kan få gavn af de nye behandlingsmuligheder i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden oplyser i pressemeddelelsen, at kontrakten på udstyr er fremtidssikret og til en ’særdeles attraktiv pris hvor udstyr og it-systemer løbende opgraderes’. Der indgås desuden en fem-årig forskningsaftale til en værdi på 27,5 mio. kr.