Svend Hartling-modellen er taget ud af produktion

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Svend Hartling-modellen er taget ud af produktion

Af Kristian Lund d. 03. december 2019

Hans eftermæle plettes af hans centrale rolle i projektet med Sundhedsplatformen, men det forandrer ikke, at det  er af landets mest kompetente sundhedsledere, som slutter i efteråret 2020, når koncernchef i Region Hovedstaden, Svend Hartling, lader sig pensionere som 66-årig.

Meddelelsen afsendtes af hans politiske chef Sophie Hæstorp Andersen (Soc.), som nu har over ni måneden til at finde en afløser.

Det bliver imidlertid svært.

Er brystkræft på vej til at gentage miraklet med modermærkekræft?

Af Kristian Lund d. 02. oktober 2019

Brystkræft er nok den kræftsygdom, som får størst offentlig opmærksomhed af alle kræftindikationerne.

Mange af de moderne lægemidler dukkede først op til brystkræft, og det er også lykkes at løfte brystkræftbehandlingen til nye højder på ganske få år.

Vi vil høre patienterne om ny dobbelt immunterapi

d. 29. september 2019

Så dukkede det første større studie op med første linje behandling med to immunterapi-lægemidler til ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), nemlig CheckMate-227, altså en patientgruppe som har været martret af beskedne terapeutiske muligheder.

Kan det virkelig være rigtigt - duer de nye lægemidler ikke

Af Kristian Lund d. 28. september 2019

Det gipper gevaldigt i én, når man ser den allerførste pressemeddelelse fra ESMO i år.

Den handler om to studier, der begge undersøger sammenhængen mellem kliniske fordele ved nye kræftlægemidler og den opnåede effekt. Begge studier sår tvivl om udbyttet af moderne kræftlægemidler. Den nye medicin koster kassen, men giver beskedent merværdi i forhold til standardbehandling.

WCLC 2019: Please, få nu NELSON-studiet sparket i mål

Af Kristian Lund d. 08. september 2019 i Kræft

Sidste år var der masser af store gennembrud for lungekræftbehandling – men et studie stod tilbage som mest skelsættende og indflydelsesrigt: NELSON-studiet om, hvordan brugen af ​CT-screening fanger lungekræft i tidligere stadier øger overlevelsen.

AMGROS skal tvinges til at følge ASCO tæt

Af Kristian Lund d. 05. juni 2019

Hver eneste cancerkongres, også ASCO, byder på sine nye målinger til at vurdere lægemidlers effekt, og hvordan de påvirker patienternes liv - og ikke mindst, hvad de koster skatteyderne.

Selv de dyreste lægemidler i verden kan jo være ekstremt fornuftige investeringer for samfundet, fordi besparelserne opvejer omkostningerne. Det burde enhver kunne regne ud.

Kæmpeopmærksomhed om subgrupper - også hos Medicinrådet

Af Kristian Lund d. 04. juni 2019

Det fyger om ørene på lægerne på den store kræftkongres ASCO i Chicago med alle mulige og umulige biomarkører.

Ja, i år er det som om ASCO er mere optaget af biomarkører end af nye lægemidler. Den udvikling er bestemt sund. Vi behøver mere viden om, hvordan lægemidler virker effektivt, og det arbejde kan vise sig langt mere værdifuldt end at nå længere med nye lægemidler med tvivlsom effekt.

Medicinrådet jonglerer med gruppeeffekt - og med principperne

Af Kristian Lund d. 06. maj 2019 i Medicinrådet

Det så uskyldigt ud, da Medicinrådet på sit seneste møde 10. april meddelte omverdenen, at man havde besluttet at udvide anbefalingen af kombinationsbehandlingen med lægemidlerne encorafenib og binimetinib mod modermærkekræft.

I sin pressemeddelelse skrev rådet bl.a.: ”Omtrent 35-40 flere patienter årligt kan nu få den nye behandling.”

Måske skulle lægerne tage patienternes ønsker alvorligt

Af Kristian Lund d. 24. marts 2019

DSKO: Det har lægernes fulde og selvfølgelige opbakning, at patienterne skal komme mere til orde i fremtiden. 

Det er logik for både dværghøns og læger, at det bærer den vej. Patientindflydelse er for længst blevet en megatrend, og det kommer i øvrigt til at tage meget mere fart i årene, der kommer.

Typisk for netop læger er da også, at patienterne hurtigt er tænkt ind i nye systemer og koncepter: Der er indført patientansvarlig læge og der publiceres stadig flere studier som centrerer sig om patienterne og deres oplevelser. Det er ligefrem på vej til at blive en del af medicingodkendelserne. Patienterne har også fået repræsentation i mange relevante organer.

Øhh, opdagede danskerne mon medicinalindustriens flotte gave

Af Kristian Lund d. 20. marts 2019 i Politik

Se, det var en overraskelse. Tænk, den aktuelle sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), har vist sig at være bedre end forgængeren, superforhandleren Sophie Løhde, til at bokse med Lægemiddelindustrien, Lif, om fremtidens medicinpriser.

[12 3 4 5  >>  

Ann Knop: Stadig uklarheder med hensyn til immunterapi

SABCS: De præsentationer, der har været på SABCS vedrørende immunterapi ved brystkræft, har ikke gjort området nemmere at navigere i. Sådan lyder vurderingen fra lægelig leder af den onkologiske kliniske forskningsenhed på Rigshospitalet overlæge Ann Søegaard Knop.

Læs mere ...

SABCS havde kirurgisk fokus på neoadjuverende behandling

SABCS: Fire studier om forudsigelse af komplet patologisk komplet respons efter neoadjuverende behandling skuffede alle, da de fredag formiddag blev præsenteret ved en session på SABCS, fortæller overlæge på Brystkirurgisk Afdeling, Herlev Hospital og Rigshospitalet, Tove Filtenborg Tvedskov.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift