Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ambitiøst debatmøde: Bedst muligt samarbejde om lungekræft-patienter

Af Kristian Lund d. 06. december 2018

Vær med i jagten på exellence i lungekræftbehandling. Nye tider kræver nye samarbejdsformer. Og vi er kun lige begyndt.

Kom og vær med til at tage debatten om det bedst tænkelige samarbejde mellem opsporing, screening, diagnostik, behandling og palliation til gavn for patienterne.

Konturer af en skandale tegner sig i sag om bugspytkirtel-operationer

Af Kristian Lund d. 20. november 2018

Endnu er det for tidligt at kalde sagen om de manglende operationer af patienter med bugspytkirtelkræft i Aarhus og Aalborg for en skandale. Men vi nærmer os.

I dag ved vi, at der er kolossal forskel på adgangen til bugspytkirtelkræft-kirurgi i forskellige egne af landet. Af landets fire centre er Rigshospitalet og Odense Universitetshospital langt mere parate til anvende operation, end man er på Aarhus Universitetshospital og i Aalborg.

Nu går Kræftens Bekæmpelse aktivt ind i specialeplanlægningen

Af Kristian Lund d. 11. november 2018

Det er så tæt på, som det overhovedet kan komme, at Kræftens Bekæmpelse kræver to af landets afdelinger indenfor kræft i budspytkirtlen lukket. De savner volumen og evidens for afdelingernes evner, når det gælder kirurgi - og det er afgørende inden for bugspytkirtelkræft.

Lægernes ESMO top-ti: PARP-hæmmerne var mest interessante

Af Kristian Lund d. 24. oktober 2018

Måske har økonomerne i regionerne åndet lettet op da ESMO sluttede – uden lanceringen af sensationelle nye dyre behandlinger.

Til gengæld må man håbe, at de - ligesom lægerne - for alvor påskønner, at øget viden om patientsikkerheden har værdi. Den type resultater har der været mange af, og studierne bekræfter, at de nye lægemidler er sikre at anvende og ikke medfører flere bivirkninger end placebo eller standardbehandlingen. Det er faktisk store og gode nyheder. 

Kæmpeproblem for Kræftens Bekæmpelse at kræftforening melder sig ud

Af Kristian Lund d. 26. september 2018

Det måtte komme. At en af kræftpatientforeningerne, som ved Medicinrådets tilblivelse blev indlemmet i Kræftens Bekæmpelse, har besluttet at droppe samarbejdet.

Nu er det sket, og Patientforeningen Lungekræft er ikke længere en del af landets mest magtfulde og stærkeste patientorganisation. Den besked har foreningen meldt ud midt under WCLC i Toronto, Canada, verdens største lægevidenskabelige kongres om lungekræft – udmeldingen vil blive fulgt tæt af de andre såkaldt små patientforeninger på kræftområdet.

WCLC - patienternes samlede tilstand på dagsordenen

Af Kristian Lund d. 24. september 2018

Det var ærligt talt lidt af en overraskelse, at ernæring dukkede op som et markant emne på DSKO's årsmøde i år. Overraskende, fordi netop ernæring - i lægernes optik - har henhørt til sygeplejersker, diætister og alle andre end netop lægerne.

Danmark markant bedre til cancer end England

Af Kristian Lund d. 06. september 2018

Det er sjældent, at vi danskere får helt konkret bevis for at den måde, vi har indrettet vores kræftbehandling på, er velfungerende, gennemtænkt og effektiv.

Men det skete på det imponerende arrangement, Kræftforskningsdage i Odense 30.-31. august, arrangeret af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og sammenslutningen af Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) med deltagelse af 450 af landets førende inden for kræftbehandling.

Er Danmark på vej til at få sit eget mini-ASCO?

Af Kristian Lund d. 31. august 2018

Foto: Hung Tien Vu

Den nye aktør på kræftområdet, DCCC, har sammen med DMCG leveret en sand magtdemonstration på sit første store møde i Odeon i Odense. Intet mindre end 450 har valgt at prioritere deltagelsen, og de udstrålede en sjælden positiv vilje til at skabe en organisation, som kan gøre en forskel.

Regionerne banker dagligt nye søm i deres ligkiste

Af Kristian Lund d. 30. august 2018

Tilhængerne af regionernes snarlige død får nærmest dagligt ny vind i sejlene – således også da Højesteret afgjorde, at brystkræftpatienter ikke kan få erstatning, hvis de er indkaldt for sent til mammografi, og hvis afvisningen sker med henvisning til mangel på ressourcer.

Pøj, pøj SKA – I er på rette vej

Af Kristian Lund d. 15. august 2018 i Kræft

Måske kan der ligefrem komme noget godt ud af Region Hovedstadens mærkelige beslutning om at trække sig ud af, SKA, Sammenslutningen af Kræftafdelinger i Østdanmark, SKA.

I hvert tilfælde er organisationen genrejst, nu med en strategi, som er fremtidssikret, tværfaglig og moderne – og en ny leder er udnævnt, ledende overlæge Mads Nordahl Svendsen fra Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.

[12 3 4 5  >>  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift