Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Medicinrådet jonglerer med gruppeeffekt - og med principperne

Af Kristian Lund d. 06. maj 2019 i Medicinrådet

Det så uskyldigt ud, da Medicinrådet på sit seneste møde 10. april meddelte omverdenen, at man havde besluttet at udvide anbefalingen af kombinationsbehandlingen med lægemidlerne encorafenib og binimetinib mod modermærkekræft.

I sin pressemeddelelse skrev rådet bl.a.: ”Omtrent 35-40 flere patienter årligt kan nu få den nye behandling.”

Måske skulle lægerne tage patienternes ønsker alvorligt

Af Kristian Lund d. 24. marts 2019

DSKO: Det har lægernes fulde og selvfølgelige opbakning, at patienterne skal komme mere til orde i fremtiden. 

Det er logik for både dværghøns og læger, at det bærer den vej. Patientindflydelse er for længst blevet en megatrend, og det kommer i øvrigt til at tage meget mere fart i årene, der kommer.

Typisk for netop læger er da også, at patienterne hurtigt er tænkt ind i nye systemer og koncepter: Der er indført patientansvarlig læge og der publiceres stadig flere studier som centrerer sig om patienterne og deres oplevelser. Det er ligefrem på vej til at blive en del af medicingodkendelserne. Patienterne har også fået repræsentation i mange relevante organer.

Øhh, opdagede danskerne mon medicinalindustriens flotte gave

Af Kristian Lund d. 20. marts 2019 i Politik

Se, det var en overraskelse. Tænk, den aktuelle sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), har vist sig at være bedre end forgængeren, superforhandleren Sophie Løhde, til at bokse med Lægemiddelindustrien, Lif, om fremtidens medicinpriser.

Partikelkanon debuterer - men projektet udstiller regionerne

Af Kristian Lund d. 04. februar 2019

Så skete det. Den første patient er behandlet med på Dansk Center for Partikelterapi. Danmark er i gang og det er en kolossal gevinst.

Fantastisk.

Selve centeret har kostet 800 mio. kr., som blev finansieret af staten og regionen, mens A. P. Møller Fonden har betalt broderparten af selve protonacceleratoren.

Skamplet på det danske sundhedsvæsen

Af Kristian Lund d. 31. januar 2019

I dag vågnede sundhedsdanmark op til en ny virkelighed. Nu ved vi - sort på hvidt - at det danske sundhedsvæsen uden at ryste på hænderne er parat til at afvise endog meget virksomme lægemidler til patienter med uheldbredelige sygdomme, alene fordi de er dyre.

Ambitiøst debatmøde: Bedst muligt samarbejde om lungekræft-patienter

Af Kristian Lund d. 06. december 2018

Vær med i jagten på exellence i lungekræftbehandling. Nye tider kræver nye samarbejdsformer. Og vi er kun lige begyndt.

Kom og vær med til at tage debatten om det bedst tænkelige samarbejde mellem opsporing, screening, diagnostik, behandling og palliation til gavn for patienterne.

Konturer af en skandale tegner sig i sag om bugspytkirtel-operationer

Af Kristian Lund d. 20. november 2018

Endnu er det for tidligt at kalde sagen om de manglende operationer af patienter med bugspytkirtelkræft i Aarhus og Aalborg for en skandale. Men vi nærmer os.

I dag ved vi, at der er kolossal forskel på adgangen til bugspytkirtelkræft-kirurgi i forskellige egne af landet. Af landets fire centre er Rigshospitalet og Odense Universitetshospital langt mere parate til anvende operation, end man er på Aarhus Universitetshospital og i Aalborg.

Nu går Kræftens Bekæmpelse aktivt ind i specialeplanlægningen

Af Kristian Lund d. 11. november 2018

Det er så tæt på, som det overhovedet kan komme, at Kræftens Bekæmpelse kræver to af landets afdelinger indenfor kræft i budspytkirtlen lukket. De savner volumen og evidens for afdelingernes evner, når det gælder kirurgi - og det er afgørende inden for bugspytkirtelkræft.

Lægernes ESMO top-ti: PARP-hæmmerne var mest interessante

Af Kristian Lund d. 24. oktober 2018

Måske har økonomerne i regionerne åndet lettet op da ESMO sluttede – uden lanceringen af sensationelle nye dyre behandlinger.

Til gengæld må man håbe, at de - ligesom lægerne - for alvor påskønner, at øget viden om patientsikkerheden har værdi. Den type resultater har der været mange af, og studierne bekræfter, at de nye lægemidler er sikre at anvende og ikke medfører flere bivirkninger end placebo eller standardbehandlingen. Det er faktisk store og gode nyheder. 

Kæmpeproblem for Kræftens Bekæmpelse at kræftforening melder sig ud

Af Kristian Lund d. 26. september 2018

Det måtte komme. At en af kræftpatientforeningerne, som ved Medicinrådets tilblivelse blev indlemmet i Kræftens Bekæmpelse, har besluttet at droppe samarbejdet.

Nu er det sket, og Patientforeningen Lungekræft er ikke længere en del af landets mest magtfulde og stærkeste patientorganisation. Den besked har foreningen meldt ud midt under WCLC i Toronto, Canada, verdens største lægevidenskabelige kongres om lungekræft – udmeldingen vil blive fulgt tæt af de andre såkaldt små patientforeninger på kræftområdet.

[12 3 4 5  >>  

NYHEDSANALYSE:

Fem vigtige input til MDT-konferencer

Intet er så godt at det ikke kan - og bør - forbedres. Det gælder også det multidisciplinære arbejde med kræftpatienter, hvilket reelt er blevet den vigtigste organisatoriske udvikling af kræftindsatsen i de senere år. Men ærligt talt, så er det projekt slet ikke i mål med de rigtige organisatoriske løsninger.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift