Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

ASCO giver nådestødet til små hospitaler

Skrevet af Kristian Lund d. 15. juni 2017 i Kræft

ASCO sætter retningen, og lige nu peger den mærkeligt nok mod mere samling på kræftområdet. Det er ellers ikke lang tid siden, at pendulet pegede væk fra gigantiske arrangementer som ASCO – at nu ville lungekræftlægerne droppe det store amerikanske kræftcirkus og koncentrere sig om egne arrangementer - akkurat som brystkræftlægerne, tarmkræftlægerne og alle de andre, som alle har deres egne arrangementer, ved siden af ASCO.

Men det kommer ikke til at ske, og forklaringen er immunterapi, som lige nu samler kræftlægerne på en hidtil uset facon. Immunterapien er som bekendt på vej ind i masser af kræftsygdomme. Månedligt åbnes der for nye afgørende indikationer, og der kan næppe være en kræftlæge, som ikke håber, at nye immunbehandlinger dukker op på hans eller hendes særlige felt.

I år var der ikke store immunterapeutiske sensationer. Men området konsoliderer sig, og nu samler interessen sig om alt muligt andet end levetidsgevinsterne, ikke mindst bivirkninger, og der viser det sig, at immunterapierne på mange måder deler bivirkninger, og det skaber selvsagt også samling.

At patienter i immunbehandling risikerer kardiovaskulære bivirkninger er et fælles problem, uanset om man er lungekræftlæge eller beskæftiger sig med modermærkekræft. Sådan er det også med diabetes, og alle mulige andre bivirkninger, og langt de fleste af dem er fælles for alle immunterapier.

Derfor kræver disse terapier også de samme organisatoriske løsninger, f.eks. multidisciplinære konferencer – indlysende bør den type organisering spille en afgørende rolle. Men så diskvalificeres alle hospitaler, som savner bredde og dybde i sine specialer og som ikke kan trække på tætte velfungerende samarbejder med de nye supersygehuse.

Måske er tidspunktet kommet, hvor opbakningen til supersygehusene bliver dybfølt. Danskerne, og alle politiske partier, burde erkende, at det er en Guds lykke, at Danmark har valgt at satse på supersygehuse. Men dér er danskerne slet ikke i dag – mange er stadig militant imod nedlæggelsen af deres lokale sygehuse, og ind imellem fisker populistiske politikere i de vande. Men immunterapierne er altså ikke for de små, og det bliver klart for hver eneste gang der holdes ASCO.

Det er også klart, at immunterapierne ingenlunde har stoppet deres fremmarch – selvom de tog en slapper på årets ASCO. Dette års program var udtryk for stilheden før stormen, mener professor på Center for Cancer Immunterapi, Herlev Hospital, Inge Marie Svane, som forventer enorme fremskridt. 

Hun udtrykker det med ordvalg fra sporten:

”Jeg ser det som om, at der er et væddeløb i gang med en masse firmaer med en masse lægemidler på banen. Nogle af dem ligner hinanden meget, mens andre har meget forskellige koncepter. Det er spørgsmålet, hvem der når målstregen først. Jeg tror, at det kan ende med, at der kommer til at ligge identiske data på flere forskellige kombinationer, så vi får rigtig mange muligheder og kan vælge mellem A+B, B+C, A+C osv. Det bliver en anden måde at arbejde på, end vi er vant til i dag,” siger hun.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift