Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Konflikt mellem politikerne og kræftlægerne i sigte

Skrevet af Kristian Lund d. 10. september 2017 i Samfund

Medicinsk forebyggelse er det nye sort. I hvert tilfælde i visse kredse, f.eks. Kræftens Bekæmpelse. I andre er det en af de mest forhadte interventioner, f.eks. kredsen om Nordisk Cochrane Center.

Uanset, hvor man befinder sig i denne krig, er det givet, at der afdækkes nye muligheder i øjeblikket, og det gælder både den egentlige forebyggende og adjuverende medicinsk behandling efter f.eks. operation.

Hos Kræftens Bekæmpelse arbejdes der hårdt på at afdække mulighederne ved hovedpinemidlet, aspirin, som har effekt på udviklingen af tarmcancer. I Berlingske i dag, søndag, opfordrer Nils Brünner, professor ved Københavns Universitet og afdelingsleder hos Kræftens Bekæmpelse, til straks at tage aspirin ind i det forebyggende arbejde, snarere end det aktuelle tilbud om regelmæssige kikkertundersøgelser:

”Vi bør i stedet tilbyde dem fem års aspirinbehandling, hvor vi nedsætter risikoen betydeligt for, at forstadierne udvikler sig. Vi arbejder intenst med helt nye metoder, der skal bruges til at finde frem til lige præcis de personer, som det her vil gavne. Hvis vi venter på, at personer får symptomer på kræft, er det ofte for sent,” siger han.

Netop denne forskning kommer ikke til at inddrage medicinalindustrien. Aspirin er et mere end 100 år gammelt lægemiddel, som sælges til meget lave priser. Så er der straks større interesse for adjuverende medicinsk behandling, hvor lægemidler – vel at mærke de dyreste, man har - sættes ind straks efter et indgreb, f.eks. operation, og gives til alle patienter, også dem, der ikke ville udvikle ny cancer.

Der arbejdes også på at inddrage typer af lægemidler i adjuverende sammenhæng, f.eks. blodfortyndende medicin, som ellers anvendes til atrieflimren. Det er der også logik bag. Mange kræftpatienter udvikler kardiologiske sygdomme, og indimellem dør patienterne af den type bivirkninger.

Netop den forebyggende tankegang ligger bag flere studier på årets ESMO kongres, og alt tyder på, at der faktisk er gevinster at hente. Men det er, som med aspirin, på forhånd givet, at man påfører visse af patienterne bivirkninger, og det er også dyrt for samfundet. Kritikerne vil givet indvende, at man vil sygeliggøre danskerne unødigt.

Derfor kommer der til at gå politik i beslutningerne. Lægerne bliver kuppet af politikerne, og så kan alt ske. Vi risikerer, at de politiske korrekte holdninger vinder. Med mindre da, at dokumentationen bag de tidlige interventioner er enestående stærk, og at lægerne kan stå sammen om deres bedømmelser. Ellers er det ikke sikkert, at Danmark træffer de rigtige beslutninger.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift